3/10

Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Zupa z dyni Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki
1 kg dojrzałej dyni bez skórki
1 duża marchewka
1 mały seler
2 duże dojrzałe pomidory bez skórki
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
3 skrzydełka drobiowe
1 i 1/2 litra wody
2 łyżki masła
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
4 łyżki śmietanki 18 proc.
1 opakowanie grzanek czosnkowych
przyprawy: wegeta, magii, pieprz, papryka ostra, curry

Wykonanie
Ze skrzydełek, wody, marchewki i selera ugotować wywar. Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kiedy wywar jest już ugotowany, wyjąć skrzydełka, dodać dynię i pomidory. Gotować na małym ogniu.
W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę i zeszklić ją na złoty kolor z masłem i czosnkiem. Dodać do zupy. Przyprawić do smaku według uznania.
Kiedy dynia jest już miękka, zdjąć zupę z ognia i trochę ostudzić, a następnie zblendować i jeszcze raz doprawić. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć wodą.
Zupę podawać z grzankami i odrobiną śmietany, apetycznie wygląda posypana pietruszką. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3