9/11
Składniki:...

Pomysły na wege grilla: #3 ZIEMNIAKI FASZEROWANE

Składniki:

> 8 ziemniaków średniej wielkości
> kilka ziarenek ziela angielskiego
> 2 ząbki czosnku
> sól
> łyżka masła
> 2 białe cebule
> szklanka startego żółtego sera
> 2 szklanki drobno posiekanych grzybów (mogą być pieczarki)
> łyżka oliwy
> sól i pieprz
> natka pietruszki


1. Dokładnie umyte ziemniaki w mundurkach gotować ok. 8 minut w wodzie z solą, pieprzem i zielem angielskim.

2.Wyłożyć je na deskę i gdy ostygną przekroić wzdłuż na dwie części, z których jedna musi być mniejsza, a druga większa.

3. Z większej części łyżeczką wydrążyć miąższ (zostawić przy skórce ok. 1 cm marginesu).

4. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać grzyby oraz wybrany miąższ ziemniaków i przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz można lekko zasmażyć i posypać przyprawami oraz ziołami.

5. Gdy ostygnie, dodać ser, drobno posiekaną zieloną pietruszkę i wymieszać.

6. Środki wyżłobionych ziemniaków lekko skropić oliwą, nałożyć farsz i przykryć odkrojoną częścią ziemniaka.

7. Tak przygotowany ziemniak owinąć folią, wcześniej jednak nasmarowaną olejem.

8. Ułożyć na ruszcie na 10-15 minut.

źródło: www.beszamel.se.pl

10/11
Składniki na dwie średnie porcje:...

Pomysły na wege grilla: #2 GRILLOWANE TOFU

Składniki na dwie średnie porcje:

> 1 kostka tofu 180g (najlepiej wędzone)
> 1 łyżeczka wędzonej papryki
> 1 łyżeczka granulowanego czosnku
> 1 ½ łyżeczki oleju rzepakowego
> 2 łyżeczki sosu sojowego
> 1-2 łyżeczki dowolnego ketchupu
> ½ łyżeczki syropu z agawy (opcjonalnie)
> ½ łyżeczki soli, szczypta pieprzu


Przepis:

1. Wyjmij tofu z opakowania i porządnie odsącz odciskając je na sitku.

2. Pokrój w średniej wielkości sześciany i przełóż do większej miski.

3. Wymieszaj pozostałe składniki w szklance i przelej do misy z tofu. Porządnie natrzyj tofu sosem.

4. Zostaw do zamarynowania na min. 4 godziny.

5. Piecz na grillu do zarumienienia.

6. Podawaj ze świeżą sałatką.

źródło: www.ervegan.com

11/11
Składniki:...

Pomysły na wege grilla: #1 ANANAS W RUMIE

Składniki:

> ananas, najlepiej świeży
> rum
> wiórki kokosowe


Przepis:

1. Pokroić ananasa w plastry.

2. Skropić rumem oraz posypać wiórkami kokosowymi.

3. Grillować kawałki ananasa na grillowych tackach do momentu, aż się odpowiednio zarumienią.

źródło: www.urodaizdrowie.pl

Zobacz również

Protesty przed występem Eden Golan na Eurowizji. Doszło do starć z policją – ZDJĘCIA

Protesty przed występem Eden Golan na Eurowizji. Doszło do starć z policją – ZDJĘCIA

Gala KSW 94 w Ergo Arenie za nami. Szpilka vs. Wrzosek – króciutko!

GORĄCY TEMAT
Gala KSW 94 w Ergo Arenie za nami. Szpilka vs. Wrzosek – króciutko!

Polecamy

Zorza polarna nad Bugiem. Można ją było oglądać w nocy z soboty na niedzielę

Zorza polarna nad Bugiem. Można ją było oglądać w nocy z soboty na niedzielę

Tajne przesłanie Bambi Thug na Eurowizji. Co zauważyli fani? – ZDJĘCIA

Tajne przesłanie Bambi Thug na Eurowizji. Co zauważyli fani? – ZDJĘCIA

Gala KSW 94 w Ergo Arenie za nami. Szpilka vs. Wrzosek – króciutko!

GORĄCY TEMAT
Gala KSW 94 w Ergo Arenie za nami. Szpilka vs. Wrzosek – króciutko!