Vege grill w sam raz na upały: przepisy na zdrowe dania z rusztu. Alternatywa dla tłustego grilla mięsnego

JK
Jak przygotować pysznego i zdrowego grilla bez mięsa? Nie macie pomysłów na dania w wersji wegetariańskiej? Zobaczcie, jak w szybki i łatwy sposób przyrządzić potrawy z grilla na bazie warzyw. Prezentujemy przepisy zarówno dla wegetarian, jak i wegan. Sprawdźcie alternatywne pomysły na barbecue.

Wege dania z grilla nie tylko smaczne, ale i zdrowe

Niektórym ciężko sobie wyobrazić grilla bez mięsa. Okazuje się jednak, że repertuar bezmięsnych potraw grillowych jest bardzo szeroki. Co więcej wege dania z grilla są znacznie zdrowsze niż tłusta kiełbaska czy kaszanka, a odpowiednio przyrządzone mogą stanowić autonomiczne danie.

Wege grill - przepisy

Jakie wegetariańskie alternatywy najlepiej sprawdzą się na grillu? Przekrój jest bardzo szeroki - od sezonowych warzyw zielonych po owoce i grzyby. Na grilla najlepiej wrzucić:

  • bakłażana
  • pieczarki
  • ziemniaki
  • kalafiora
  • szparagi
  • ananasa
  • awokado
  • paprykę
  • tofu
  • panierowany ser

Zamiast traktować warzywa jako dodatek, można spokojnie przygotować z nich pełnowartościowe, pyszne danie. Sprawdźcie najlepsze wege przepisy na grilla:

Vege grill w sam raz na upały: przepisy na zdrowe dania z ru...

Jak przygotować grilla?

Przede wszystkim grill musi być czysty, bez starego tłuszczu znajdującego się na ruszcie. Po drugie grill musi być dobrze rozpalony. Aby rozpalić grilla powinniśmy użyć brykietu lub węgla pochodzącego z drzew liściastych, czyli takiego, który nie zawiera żywicy. Parująca w procesie spalania żywica wydziela rakotwórcze aromaty, które są szkodliwe dla naszego zdrowia.

Najczęściej popełnianym błędem jest rozpalanie grilla przy pomocy zadrukowanego papieru, kartonów lub lakierowanego drewna. Substancje chemiczne zawarte w tego typu podpałce z łatwością przedostaną się do naszych płuc.

Co ze sztucznymi podpałkami?

Podobnie rzecz ma się ze sztuczną podpałką - można jej użyć jedynie na początku, nigdy zaś, gdy jedzenie znajduje się na ruszcie. Najlepiej w ogóle unikać chemicznych wspomagaczy, gdyż po rozpaleniu unoszą się we wdychanym przez nas powietrzu.

Gdy przygotujemy już prawidłowo grilla, do grillowania potraw możemy przystąpić w momencie, w którym na brykiecie pojawi się cienka warstwa popiołu. Oznacza to, że grill jest dobrze rozpalony.

Dlaczego grillowane mięso jest niezdrowe?

Mięso na grilla jest z natury tłuste, a tłuszcz w połączeniu z grillem to bardzo niebezpieczna mieszanka. W przypadku grillowania bezpośrednio na ruszcie, tłuszcz zawarty w mięsie skapuje na węgiel, wydzielając przy spalaniu toksyczne związki chemiczne. Ulatniające się substancje rakotwórcze to przede wszystkim dioksyny i furany.

Wojciech Redelbach, lekarz onkolog, dyrektor Opolskiego Centrum Onkologicznego mówi:

Zbadano, że podczas dwóch godzin grillowania emitowanych jest tyle dioskyn i furanów, ile z 220 tysięcy papierosów.

Dlatego, jeśli już koniecznie chcemy zjeść mięso, najlepiej jest grillować je na tackach lub macie silikonowej, które ograniczają skapujący tłuszcz. Ta druga jest o tyle bezpieczniejsza, że nie zawiera aluminium, które również lubi przenikać do naszych dań. Najzdrowsze z grilla są oczywiście warzywa.

Marynata do grilla

Marynata do grilla to bardzo ważny element. Nie tylko poprawia smak, ale i właściwości naszych potraw. Zamarynowanie potrawy sprawia, że jest ona zdrowsza, szczególnie jeśli użyjemy piwa lub oliwy z rozmarynem. Przyprawy te zawierają antyoksydanty, podobnie jak czosnek, neutralizując szkodliwe substancje.

Zasady zdrowego grillowania

Choć grill przeważnie wydaje się zdrowszy od smażenia, nie zawsze tak jest. Popełniając podstawowe błędy możemy sobie jedynie zaszkodzić. Oto podsumowanie zasad zdrowego grillowania:

  1. Zdrowy grill = dobrze rozpalony grill
  2. Nigdy nie rozpalaj grilla z potrawą na ruszcie
  3. Nie grilluj bezpośrednio na ruszcie ani w folii aluminiowej - wybierz maty silikonowe
  4. Używaj naturalnych przypraw - neutralizują toksyny
  5. Nie kupuj gotowych marynat

POLSKA TOSKANIA - zobacz film i przewodnik interaktywny po lubuskiej krainie wina i wrażeń!

Poznaj z nami polską Toskanię! Zabierzemy Cię w podróż pięcioma szlakami: pasji, cierpliwości, spełnienia, dumy i tradycji.

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

O
Ola36

Ja polecam na grilla ser camembert a do tego łycha żurawiny łowicz, pycha

P
Przemek

Dobrze ze piwo jest wege i moge sobie perly sie mojej ulubionej zawsze napic. do potraw z grilla to juz wgl smakuje super

Dodaj ogłoszenie