5/12
Sprawdzaj datę ważności...
fot. d3sign / Getty Images

Sprawdzaj datę ważności

Zanim włożysz do koszyka produkt ze sklepowej półki sprawdź, jak długo jest przydatny do spożycia. Co oznaczają terminy pojawiające się na opakowaniach żywności?

Termin “najlepiej spożyć przed” określa datę minimalnej trwałości, co nie oznacza, że po jej upływie produkt należy wyrzucić do kosza. Oznakowanie jest stosowane w przypadku produktów, które po upływie wskazanego terminu nie ulegają zepsuciu, a jedynie mogą zmienić konsystencję, kolor, smak czy zapach. Do tej grupy możemy zaliczyć produkty zbożowe, kawę, herbatę, niektóre słodycze, przyprawy i alkohole.

Inaczej jest z terminem “należy spożyć do”, który wskazuje czas, w jakim produkt jest przydatny do spożycia. Po jego upływie zjedzenie produktu może spowodować konsekwencje zdrowotne. Sformułowanie pojawia się najczęściej na opakowaniach produktów świeżych, takich jak mięso, ryby, soki niepasteryzowane, produkty mleczne i wyroby garmażeryjne.

6/12
Odpowiednio przechowuj żywność...
fot. Photography by Fernando de Otto / Getty Images

Odpowiednio przechowuj żywność

Nie wystarczy włożyć produktów spożywczych do lodówki, by zadbać o ich odpowiednie przechowanie. Nie bez powodu różne partie chłodziarki są przeznaczone do konkretnych wyrobów.

Gdzie co trzymać?

W dolnych szufladach umieść warzywa.
Mięso, jeśli nie zjesz go od razu, włóż do zamrażarki.
Mięso i ryby przeznaczone do szybkiego spożycia przechowuj na dolnej półce.
Wędliny przełóż do plastikowego pudełka lub zawiń w papier.
Razem z białym serem i potrawami przetworzonymi umieść je na środkowej półce.
Produkty mleczne przechowuj na górnej półce.
Jaja i słoiki z przetworami umieść na bocznych półkach - na drzwiach lodówki.

7/12
Zamrażaj!...
fot. Henrik Weis / Getty Images

Zamrażaj!

Zamrażarka to cudowny wynalazek, z którego powinniśmy korzystać tak często, jak to tylko możliwe. Wszelkie dania, których nie zdążymy spożyć od razu po przygotowaniu, możemy spokojnie zamrozić na później. Mrożenie to najmniej inwazyjna metoda przechowywania żywności, która pozwala zachować większość walorów odżywczych produktów. Ważne jednak, by nie mrozić tych samych produktów dwukrotnie.

8/12
Zaakceptuj niedoskonałości...
fot. Kseniya Ovchinnikova / Getty Images

Zaakceptuj niedoskonałości

Sklepy przyzwyczajają nas do tego, że produkty spożywcze powinny wyglądać nieskazitelnie. Niestety nie jest to dobre przyzwyczajenie. W efekcie "niedoskonałe" wizualnie warzywa i owoce często lądują w koszu, gdyż nie cieszą się powodzeniem wśród klientów - mimo, że posiadają dokładnie te same wartości odżywcze. W Stanach Zjednoczonych w ten sposób marnuje się 10 milionów ton żywności rocznie.

Co robić? Kupuj pokręcone marchewki, nieforemne pomidory i fikuśne buraki. To, że są "brzydkie" nie oznacza, że będą smakowały gorzej!

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Na ten mecz Iga Świątek czekała od miesięcy. To nie jedyny taki przypadek

Na ten mecz Iga Świątek czekała od miesięcy. To nie jedyny taki przypadek

Turyści ruszyli na szlaki w Tatry. Tłoczno robi się przed kasami biletowymi

Turyści ruszyli na szlaki w Tatry. Tłoczno robi się przed kasami biletowymi

Dramatyczne sceny na ulicach Tbilisi. Tak policja rozprawia się z protestującymi

Dramatyczne sceny na ulicach Tbilisi. Tak policja rozprawia się z protestującymi

Zobacz również

Wypadek na A4. Zderzyły się trzy samochody. Jezdnia zablokowana

Wypadek na A4. Zderzyły się trzy samochody. Jezdnia zablokowana

Dramatyczne sceny na ulicach Tbilisi. Tak policja rozprawia się z protestującymi

Dramatyczne sceny na ulicach Tbilisi. Tak policja rozprawia się z protestującymi