Turystyka, hotele i... zanieczyszczone środowisko

RedakcjaZaktualizowano 
Atrakcyjność przyrodnicza i wspaniały krajobraz, sprzyjający klimat, czyste morze i plaże, nieskażone rzeki, krystaliczne powietrze, cisza i spokój - to bez wątpienia magnesy przyciągające wielu turystów. Mówiąc wprost: sukces turystyki, a pośrednio sektora hotelowego w dużej mierze zależy od dostępności czystego środowiska naturalnego. Jednocześnie to właśnie przemysł hotelarski, poprzez konstrukcję i eksploatację obiektów hotelowych jest dla środowiska naturalnego dużym zagrożeniem.

Przez wiele lat branża hotelowa niechętnie przyznawała się do tego niszczącego oddziaływania. Ostatnio jednak obserwuje się zmianę poglądów i deklaracje hoteli do wprowadzania dobrych praktyk ekologicznych.

Zagrożone zasoby lokalne

Hotele, a konkretnie - sektor kwaterunkowy - to jeden z najważniejszych elementów przemysłu turystycznego. Obiekt hotelowy jest odmienny od innych budynków użyteczności publicznej ze względu na tryb pracy, rodzaj usług, a także sposób ich wykorzystania. Niestety, hotele w wysokim stopniu przyczyniają się do degradacji środowiska naturalnego i to na poziomie globalnym.

Turystyka może stwarzać też duże obciążenie dla lokalnych zasobów danego terenu, takich jak np. energia i woda, których może zacząć brakować. Według "Trzeciej oceny środowiska Europy" (EEA, 2003) na lokalne środowisko i ludzi silnie oddziałuje także sezonowość turystyki, kiedy wszystkie negatywne zjawiska ulegają znacznemu nasileniu.

Reasumując, negatywne skutki działania branży hotelarskiej to intensywne zużycie wody i ziemi przez bazę turystyczno-rekreacyjną, zużycie energii i zanieczyszczanie powietrza dwutlenkiem węgla, zmiany w krajobrazie wynikające z budowy obiektów hotelowych i ich infrastruktury, zaśmiecanie terenu, zagęszczanie ludzi, hałas i zakłócenie spokoju lokalnych mieszkańców i zwierząt.

Turysta nadużywa wody

Przypatrzmy się tylko niektórym elementom destrukcyjnych działań obiektów hotelowych. Przemysł turystyczny nadużywa zasobów wody dla hoteli, basenów i do osobistego użytku turystów.

Turysta zatrzymujący się w hotelu zużywa dziennie przeciętnie o 1/3 wody więcej niż lokalny mieszkaniec! A więcej zużytej wody to więcej ścieków. Obiekty odprowadzające ścieki często nie mogą sobie poradzić z ich wzrostem, zwłaszcza w szczycie sezonu. Zanieczyszczeniu ulegają więc morza i jeziora będące atrakcjami turystycznymi, ponoszą szkody miejscowa flora i fauna.

Wyliczono, że w ciągu roku jednogwiazdkowy hotel zużywa 157 kWh energii na mkw. (hotel 4-gwiazdkowy - 380 kWh; EEA, 2003). Jednakże infrastruktura nie jest tak zaprojektowana, by radzić sobie z okresami szczytu przez dłuższy czas. Niektóre przedsiębiorstwa turystyczne zaczynają więc wprowadzać środki podnoszące wydajność energetyczną, dzięki czemu powinna się zmniejszyć emisja dwutlenku węgla.

Hotele nie zastąpią lasów

Kolejna sprawa to degradacja lądu spowodowana wykorzystaniem ziemi pod budowę miejsc zakwaterowania i innych obiektów infrastrukturalnych oraz użyciem materiałów budowlanych.

Lasy często doświadczają negatywnych skutków turystyki (gromadzenie drewna opałowego, wyręb itp.). Stało się to np. udziałem wielu obszarów nadmorskich w Turcji, gdzie w ciągu ostatnich trzech dziesięcioleci lasy zostały wycięte pod budowę domków letniskowych i hoteli.

Możemy mówić jeszcze o środkach transportu hotelowego (emisja do atmosfery takich substancji jak dwutlenek węgla), hałasie, kilogramach codziennych odpadów i problemach z ich składowaniem...

Zielony hotel

Wszystkie powyższe problemy sprawiły, że organizacje międzynarodowe, takie jak Światowa Organizacja Turystyki, Unia Europejska czy jednostki odpowiadające za środowisko naturalne przy Organizacji Narodów Zjednoczonych zaczęły dążyć do wprowadzenia standardów ekologicznej działalności hotelarskiej. Te działania przyczyniły się do powstania idei wydawania eko-certyfikatów (takich jak Greek Globe 21, EcoServices, EU Flower i wiele innych). Najważniejszym celem wprowadzenia eko-certyfikwaków jest podnoszenie poziomu świadomości ekologicznej zarówno wśród turystów korzystających z usług hotelarskich, jak i wśród pracowników oraz firm, które takie usługi świadczą. Hotele, które spełniły kryteria otrzymania certyfikatu są zobligowane do ciągłego monitorowania swojego wpływu na środowisko i wdrażania najnowszych standardów dotyczących jego ochrony. Utrzymywanie tych standardów znacząco przyczynia się do zmniejszenia emisji dwutlenku węgla, czy zmniejszenia zużycia energii elektrycznej. Dokładne informacje ten temat można znaleźć na stronie

www.greenthehotels.com

.

Posiadanie eko-certyfikatu daje wiele korzyści. Po pierwsze wymusza taką organizację działań, która minimalizuje negatywne skutki środowiskowe. Po drugie, i zapewne najważniejsze, wpływa na pozytywny wizerunek hotelu w oczach turystów. Wzrost świadomości ekologicznej i propagowanie ekologicznych rozwiązań przez organizacje non-profit, rządy państw i organizacje międzynarodowe sprawiły, że coraz więcej osób zwraca uwagę na potrzebę ochrony środowiska i chętniej wybiera takie towary i usługi, które także wspierają tę ideę. Co za tym idzie posiadanie eko-certyfikatu może się bezpośrednio przekładać na ekonomiczny sukces hotelu. Sama świadomość funkcjonowania w zgodzie z naturą daje dużo sadyfkacji, a dodatkowo możliwość zarabiania na tym pieniędzy, powinna być wystarczającą zachętą, żeby coraz więcej hoteli zabiegało o uzyskanie eko-certyfikatów - do czego zachęcamy wszystkich hotelarzy.

Kwatery prywatne

Osoby podróżujące, które są wyczulone na ekologiczne rozwiązania mają jeszcze jedno wyjście. Coraz częściej zamiast dużych hoteli wybierają prywatne kwatery, których wynajęcie w dobie Internetu jest bardzo proste i szybkie. Dzięki portalom rezerwacyjnym, jak np. Wimdu, odszukanie i zarezerwowanie noclegu w dowolnym miejscu na świecie trwa kilkadziesiąt sekund. Często w ten sposób można znaleźć zakwaterowanie w mieszkaniu, które na co dzień jest zamieszkane. Przez to ilość dodatkowych zanieczyszczeń, które trafiają do środowiska naturalnego jest proporcjonalnie mniejsza niż w przypadku korzystania z hoteli, ponieważ osoba wynajmującą i tak w tym czasie, w mniejszym lub większym stopniu, korzystałaby z mediów, które generują zanieczyszczenia. Nie bez znaczenia jest też aspekt kulturowy. Nocując w hotelu szanse na bezpośredni kontakt ze zwyczajami i codziennością ludzi, którzy zamieszkują odwiedzony przez na kraj, czy region są bardzo małe. Prywatna kwatera pozwala dotknąć rzeczywistości lokalnych społeczności i jednostek, a przez to poczuć smak otaczającego nas świata. A właśnie to jest istotą podróżowania.

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Materiał oryginalny: Turystyka, hotele i... zanieczyszczone środowisko - Polska Times

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3