9/11
Sernik gryczany z truskawkami Andżeliki Knop...
fot. Andżelika Knop

Sernik gryczany z truskawkami Andżeliki Knop

Składniki
250 g kaszy gryczanej, niepalonej
400 g twarogu
2 jajka
2 banany
300 g truskawek
łyżka miodu
3 łyżki jogurtu greckiego

Dodatkowo
2 łyżki powideł truskawkowych
3 łyżki jogurtu greckiego

Wykonanie
Kaszę gryczaną ugotować na sypko, odstawić do przestygnięcia. Do misy blendera przełożyć twaróg, kaszę gryczaną, banany, jajka, jogurt grecki i truskawki (najlepiej wcześniej zmiksować je blenderem na gładki mus). Całość zmiksować dokładnie. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć do niej masę serową, wygładzić powierzchnię ciasta. Piec ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.
Jogurt grecki zmiksować z powidłami. Gotową masę rozprowadzić na przestudzonym serniku, całość posypać mieszanką bakaliową.

10/11
Tarta z mascarpone i truskawkami Magdaleny i Stanisława...
fot. Stanisław Romek

Tarta z mascarpone i truskawkami Magdaleny i Stanisława Romków

Składniki na ciasto
260 g mąki pszennej
140 g masła
100 g cukru pudru
1 żółtko
1 jajko
szczypta soli

Składniki na krem
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone

Składniki na galaretkę truskawkową
500 g truskawek
2 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie
Ciasto. Żółtko i jajko zmiksować z cukrem i szczyptą soli, a następnie dodać masło po kawałku. Na końcu dodać mąkę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać jeszcze trochę mąki. Jeżeli ktoś nie ma robota, ciasto można wyrobić ręcznie. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
W międzyczasie zrobić galaretkę truskawkową. Truskawki obrane i umyte pokroić na ćwiartki i wrzucić do garnka, dodać cukier, wodę i sok z cytryny i gotować ok. 10-15 minut aż owoce trochę się rozpadną a woda odparuje. Żelatynę wymieszać z zimną wodą (3 łyżki) i dodać do truskawek. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Gotową galaretkę pozostawić do wystygnięcia.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty.
Tartę odstawić do wystygnięcia i zrobić krem. Żółtka z cukrem ubić na gładką jednolitą masę, a potem dodawać stopniowo serek mascarpone i razem zmiksować.
Na wystudzoną tarte przełożyć krem, a na krem tężejącą galaretkę. Tarte włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

11/11
Mus z truskawek Koła Gospodyń Wiejskich z Białki...

Mus z truskawek Koła Gospodyń Wiejskich z Białki

Składniki
2 kg dojrzałych truskawek
35 dag cukru pudru

Wykonanie

Truskawki szybko umyć, osączyć i wsypać do rondla, zgnieść i przetrzeć przez sitko, wsypać cukier puder i podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Gorącą masę wlewać do słoiczków lub butelek. Pasteryzować 20 minut. Mus można używać do makaronu, ryżu, deserów, koktajli mlecznych.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Widmo spadku piłkarzy Wisły z CLJ U-19 stało się bardzo realne

Widmo spadku piłkarzy Wisły z CLJ U-19 stało się bardzo realne

To najbardziej zielone osiedle Krakowa. W samym środku lasu

To najbardziej zielone osiedle Krakowa. W samym środku lasu

Polecamy

„Żarciowozy” 2024 w Olkuszu. Gratka dla miłośników dobrego jedzenia

„Żarciowozy” 2024 w Olkuszu. Gratka dla miłośników dobrego jedzenia

Juwenaliowe szaleństwo na koncertach Lady Pank i Pidżamy Porno! Zobaczcie zdjęcia

Juwenaliowe szaleństwo na koncertach Lady Pank i Pidżamy Porno! Zobaczcie zdjęcia

Budowa nowej kładki nad Wisłą idzie w ślimaczym tempie. Trzeba więcej pieniędzy!

Budowa nowej kładki nad Wisłą idzie w ślimaczym tempie. Trzeba więcej pieniędzy!