5/11
Tosty francuskie z serem brie i truskawkami Sylwii Ładygi...
fot. Sylwia Ładyga

Tosty francuskie z serem brie i truskawkami Sylwii Ładygi

Składniki na dwie osoby
4 kromki chleba pszennego lub chałki
serek brie
truskawki
2 łyżki brązowego cukru
2 jajka
3 łyżki masła

Wykonanie
Na 2 kromki pieczywa ułożyć pokrojony w plasterki serek brie, przykryć pokrojonymi truskawkami i posypać cukrem.
Przykryć kromkami, docisnąć, obtoczyć z dwóch stron w roztrzepanym jajku. Usmażyć na rumiano na rozgrzanym, prawdziwym maśle. Podawać gorące!
Dodatkowo można posypać odrobiną cukru pudru.

6/11
Szpinakowe ciasto z bitą śmietaną i truskawkami Koła...

Szpinakowe ciasto z bitą śmietaną i truskawkami Koła Gospodyń Wiejskich Konaszówka

Składniki na ciasto
120 g zmiksowanego szpinaku
2 jajka
110 g cukru
1 cukier waniliowy lub zapach
60 ml oleju rzepakowego
50 g roztopionego i wystudzonego masła
sok z 1/2 cytryny
200 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Uwaga! Na ciasto wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Składniki na konfiturę truskawkową
ok. 300 g truskawek
100 g cukru
sok z 1/2 cytryny

Ponadto do przybrania
1 szklanka śmietany kremówki (30 lub 36%)
1/4 szklanki cukru pudru
ok. 400 g truskawek świeżych umytych i oczyszczonych, przekrojonych na pół

Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do tarty posmarować masłem i posypać mąką (z rowkiem, najlepiej 24 cm).
Ciasto: Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać. Odstawić. Mrożony szpinak rozmrozić. Świeży umyć i zmiksować na jednolitą masę. Wlać sok z cytryny i wymieszać. Odstawić. W misie miksera umieścić jajka (całe, cukier i cukier waniliowy, zmiksować razem na jasną puszystą masę. Do masy wlać olej i masło (cały czas miksować na wolnych obrotach), następnie zmiksowany szpinak. Miksować tylko do połączenia składników. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej formy. Piec ok. 17-20 min. Wyjąć z piekarnika, przez chwilę (2-3 min) studzić w formie, później wyjąć i całkowicie wystudzić na kuchennej kratce.
Konfitura z truskawek: Truskawki rozgnieść najlepiej widelcem. Wlać na patelnię, dodać cukier, zagotować. Zmniejszyć płomień i na średnim gotować bez przykrycia, często mieszać. Gotować do chwili kiedy truskawki zgęstnieją i nabiorą głębokiego, czerwonego koloru. Czas gotowania zależy od ilości soku w truskawkach. Odstawić do wystygnięcia.
Bita śmietana: Bardzo dokładnie schłodzoną kremówkę zmiksować z cukrem pudrem na wysokich obrotach. Miksować do momentu, kiedy na śmietanie zaczną pojawić się widoczne ślady po miksowaniu. Od razu wyłączyć. Przechowywać w lodówce do momentu przygotowania ciasta.
Przygotowanie ciasta: Na zimny spód wyłożyć konfiturę truskawkową i delikatnie rozsmarować równą warstwą. Na konfiturę wyłożyć bitą śmietanę a na niej poukładać pokrojone na pół truskawki. Schłodzić ok. 30 min. przed krojeniem. Przechowywać w lodówce.

7/11
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką Katarzyny Jaworek

Składniki na ciasto
1 jajko
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
100 ml oleju
1 kopiasta szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę
1 łyżka masła
1,5 łyżki cukru
2 łyżki mąki

Dodatkowo
25 dag truskawek

Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski. Dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Ciasto wyłożyć na tortownicę o średnicy 22 cm, wyrównać.
Truskawki obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce ułożyć na cieście.
Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 170 stopni.

8/11
Sernik na zimno z truskawkami Anny Loski...
fot. Anna Loska

Sernik na zimno z truskawkami Anny Loski

Składniki na spód
80 g herbatników
50 g miękkiego masła

Składniki na masę serową
750 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
100 ml gorącej wody

Składniki na mus truskawkowy

300 g truskawek
2 łyżeczki żelatyny
75 ml gorącej wody
1-2 łyżki cukru

Dodatkowo
około 700 g truskawek

Wykonanie
Herbatniki rozdrobnić blenderem i wymieszać z masłem. Powstałą masą wypełnić dno tortownicy (20 cm). Truskawki przeciąć na pół i ułożyć płaską stroną wzdłuż brzegów tortownicy, tak aby utworzyły obramowanie. Wewnątrz ułożyć gdzieniegdzie całe truskawki. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Serek zmiksować z cukrem. Stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować. Masę serową przełożyć do tortownicy i schłodzić. 300 g truskawek rozdrobnić na mus, dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę, całość wymieszać. Mus wylać na zastygłą masę serową i ponownie schłodzić. Na stężałym serniku ułożyć pozostałe truskawki przekrojone na połówki.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Zakończenie majówki w Tatrach. Śnieg znika w oczach!

Zakończenie majówki w Tatrach. Śnieg znika w oczach!

Wypadek pod Miechowem. Sprawca był nietrzeźwy

Wypadek pod Miechowem. Sprawca był nietrzeźwy

Festiwal Światła zawładnął Gorlicami. Do parku i na Rynek przyszły tysiące widzów

Festiwal Światła zawładnął Gorlicami. Do parku i na Rynek przyszły tysiące widzów

Zobacz również

Fani Gwiezdnych Wojen opanowali Wawel!

Fani Gwiezdnych Wojen opanowali Wawel!

Wypadek pod Miechowem. Sprawca był nietrzeźwy

Wypadek pod Miechowem. Sprawca był nietrzeźwy