Resztki można zjeść później, ale po co trzymać je w plastiku? Jak przechowywać i mrozić produkty bez używania do tego tworzyw sztucznych?

Justyna Madan
Justyna Madan
Nasza lodówka może być wolna od plastiku, bez większego wysiłku. Wystarczy wyrobić sobie dobre nawyki również podczas przechowywania i mrożenia żywności.
Nasza lodówka może być wolna od plastiku, bez większego wysiłku. Wystarczy wyrobić sobie dobre nawyki również podczas przechowywania i mrożenia żywności. 123rf
Plastikowe pojemniki na żywność znajdują się niemal w każdym domu. Przechowujemy w nich nie tylko resztki z obiadu, ale też suche produkty, owoce i warzywa. To samo dzieje się w przypadku mrożenia, do tego dochodzą też foliowe reklamówki i woreczki. Chociaż spełniają swoją funkcję, nie jest to dobra opcja, ani dla naszego jedzenia, ani z punktu widzenia ochrony środowiska. Nie dość, że plastik rozkłada się przez setki lat, to jeszcze jego mikrocząsteczki przedostają się do jedzenia. Po co sprawiać sobie taki kłopot, skoro żywność można przechowywać i mrozić na wiele różnych sposobów bez ani grama plastiku?

Spis treści

Statystyki mówią same za siebie. Przedmioty z tworzyw sztucznych mogą się rozkładać nawet do 1000 lat! Samej reklamówce foliowej zajmuje to 400 lat, styropianowe kubki 200 lat, poza tym wiele plastikowych odpadów ląduje w lasach i oceanach, zagrażając otaczającej przyrodzie. Najlepszym rozwiązaniem jest całkowite odejście od plastiku i znalezienie dla nich alternatywy. Nie trzeba robić tego z dnia na dzień, zwłaszcza jeśli takie przedmioty już mamy w domu, wyeksploatujmy je do maksimum, ale kupując kolejne, decydujmy się na inne materiały.

Plastik dominuje również w zamrażarkach, używamy do tego torebek strunowych, reklamówek foliowych i plastikowych pudełek. Podpowiadamy, na co zamienić nieekologiczny plastik.

W czym, zamiast plastiku, przechowywać resztki jedzenia?

Słoikiszklane słoiki są jedną z najlepszych opcji do przechowywania żywności. Można ich używać wielokrotnie, są łatwe do czyszczenia, można je trzymać zarówno w lodówce jak i zamrażarce, a dzięki temu, że są przezroczyste, łatwiej jest monitorować stan jedzenie w środku. W słoikach można przechowywać praktycznie wszystko.

Szklane pojemniki i miski – podobnie jak te z plastiku, można kupić pojemniki do przechowywania, która są zrobione ze szkła. Zajmą tyle samo miejsca, będą cięższe, ale nie zawierają żadnych toksycznych substancji. Jeśli nie chcemy kupować nowych rzeczy, wystarczy szklana miska, którą przykrywamy talerzykiem lub bawełnianą ściereczką.

Papier – nie jest najbardziej ekologiczną opcją, ponieważ do jego produkcji potrzebne są drzewa, ale nie dostarczy naszej żywności mikroplastiku. Użyj papieru woskowanego lub zwykłego pergaminu. W papierowych torebkach można przechowywać grzyby, awokado, ziemniaki, jagody, figi, gruszki i truskawki – takie opakowanie wchłonie nadmiar wilgoci.

Ściereczka - wiele warzyw i owoców można przechowywać owinięte w wilgotną ściereczkę zamiast plastikowej torebki. Taką opcję lubią rzodkiewki, rabarbar, fasolka szparagowa, sałata i ogórki.

Stal nierdzewna – pojemniki ze stali nierdzewnej to kolejna ciekawa opcja, która zastąpi plastik i posłuży nam przez długie lata. Przechowamy w nich resztki zup i sosów, a poza tym można je od razu zabrać ze sobą na lunch do pracy.

Folia aluminiowa – to ostateczność, ale jeśli nie masz innej alternatywy, wybierz folię do przechowywania np. sałaty, selera czy brokułów. Folia pomoże zachować chrupkość warzyw, ale staraj się używać jej wielokrotnie.

W czym, zamiast plastiku, mrozić resztki jedzenia?

Słoiki – podobnie jak przy przechowywaniu w lodówce, słoiki nadają się do zamrażania. Potrzebne do tego są słoiki z szeroką szyjką, nie napełniamy ich do końca, zostawiamy co najmniej 2 cm wolnej przestrzeni. Kiedy zawartość słoika po zamrożeniu zwiększy objętość, będzie miała gdzie to zrobić, w innym przypadku szkło może pęknąć. Upewnij się, że słoik jest z hartowanego szkła.

Metal – świetnie nadaje się do trzymania w zamrażarce, szybko się rozmraża po umieszczeniu go w naczyniu z ciepłą wodą. Do mniejszej ilości jedzenia można użyć metalowych foremek na kostki lodu, czy na muffinki.

Papier – jeśli wykorzystasz zamrożoną żywność po maksymalnie 3 tygodniach, możesz zawinąć ją w niebarwiony papier.

Bez opakowania – w wielu przypadkach produkty w ogóle nie potrzebują opakowania, można je zamrażać luzem, zwłaszcza w przypadku całych owoców i warzyw, a co więcej, skórki owoców łatwiej zejdą po rozmrożeniu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.