9/11
Jaglana tarta ze szparagami Andżeliki Knop, autorki bloga W...
fot. Andżelika Knop

Jaglana tarta ze szparagami Andżeliki Knop, autorki bloga W zielonej kuchni

Składniki

woreczek ugotowanej kaszy jaglanej
3 łyżki mąki z ciecierzycy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki curry
łyżka świeżych lub suszonych ziół
jajko
3 łyżki startego parmezanu lub innego sera
szparagi

Wykonanie
Kaszą jaglaną przełożyć do misy blendera. Dodać mąkę z ciecierzycy, proszek do pieczenia, curry, zioła oraz jajko i starty ser. Całość dokładnie zmiksować. Szparagi umyć, odciąć (lub urwać) twarde końcówki i gotować ok. 3 minut we wrzącej wodzie. Gotową masę jaglaną przełożyć do formy (u mnie szklane naczynie o średnicy 13 cm). Wyrównać wierzch i wyłożyć na nim szparagi, lekko wciskając w masę. Całość posypać startym parmezanem. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawać na ciepło.

10/11
Makaron ze szparagami i boczkiem w sosie śmietanowo-serowym...
fot. Stanisław Romek

Makaron ze szparagami i boczkiem w sosie śmietanowo-serowym Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje

Składniki
1 łyżka masła
2 szalotki
2 ząbki czosnku
20 g boczku
200 g szparagów
200 g śmietanki 18 proc.
40 g parmezanu
100 g makaronu penne bezglutenowego
sól, pieprz

Wykonanie
W rondelku rozpuścić masło i podsmażyć na nim drobno pokrojone szalotki. Po chwili dodać posiekany czosnek. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Potem dodać szparagi pocięte na kawałki (zdrewniałe końcówki odciąć). Przyprawić solą i pieprzem. Gdy szparagi będą na wpół twarde dodać śmietankę i starty parmezan (troszkę zostawić do posypania) i chwilę gotować aż sos zgęstnieje.
Osobno w osolonej wodzie ugotować makaron.
Ugotowany makaron przełożyć do sosu, wymieszać, wyłożyć na talerz, posypać parmezanem.

11/11
Białe szparagi z truskawkami Magdy Mentel, autorki bloga...
fot. Magda Mentel

Białe szparagi z truskawkami Magdy Mentel, autorki bloga Breakfast’s time!

Składniki
4 liście rzymskiej sałaty
6 białych szparagów
10 truskawek
100 ml wody
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego
2 łyżki octu balsamicznego

Wykonanie
Odłamać twarde końce szparagów, łodygi opłukać. Pokroić na kawałki. Na patelnię wlać połowę wody, dodać szczyptę soli, patelnię postawić na ogniu, do wody wrzucić kawałki szparagów i dusić, pod przykryciem, aż do miękkości. Truskawki pozbawić szypułek, każdą przekroić na pół, umieścić w drugim rondelku, podlać resztą wody, dusić przez kilka minut, na małym ogniu. Liście sałaty opłukać, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu.
Na sałatę wyłożyć gotowe szparagi i truskawki. Całość polać wodą, która została po truskawkach oraz octem balsamicznym. Doprawić czarnym pieprzem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Tygryski Chełmek (U-10) i Lider Nowy Sącz (U-12) zagrają w finale Pucharu Tymbarku

Tygryski Chełmek (U-10) i Lider Nowy Sącz (U-12) zagrają w finale Pucharu Tymbarku

Kto walczy na FAME MMA 21? W oktagonie wystąpi legenda boksu

Kto walczy na FAME MMA 21? W oktagonie wystąpi legenda boksu

Polecamy

Na Rynku w Oświęcimiu wiec Koalicji Obywatelskiej przed wyborami do Europarlamentu

Na Rynku w Oświęcimiu wiec Koalicji Obywatelskiej przed wyborami do Europarlamentu

PiS nie chce podwyżek cen energii, zgłoszą obywatelski projekt blokujący zmiany

PiS nie chce podwyżek cen energii, zgłoszą obywatelski projekt blokujący zmiany

Zmiany w funkcjonowaniu Poczty Polskiej. Mieszkańcy obawiają się likwidacji

Zmiany w funkcjonowaniu Poczty Polskiej. Mieszkańcy obawiają się likwidacji