5/11
Szparagi zawijane w boczek Katarzyny Kośmider, autorki bloga...
fot. Katarzyna Kośmider

Szparagi zawijane w boczek Katarzyny Kośmider, autorki bloga w Kuchni Katie.

Składniki
pęczek zielonych szparagów
boczek wędzony (cienkie, podłużne plastry)
oliwa z oliwek (opcjonalnie)

Wykonanie
Przed grillowaniem lub pieczeniem zielone szparagi należy pozbawić twardych, włóknistych końcówek. Odciąć 3-4 cm na końcach, lub wygiąć je w łuk - złamią się w miejscu, w którym nie ma już włókien.
Zielonych szparagów (w przeciwieństwie do białych) nie trzeba obierać ze skórki.
Można szparagi zblanszować, tym celu należy je wrzucić na 2-3 minuty do wrzątku.
Grube szparagi zawinąć pojedynczo w plasterek boczku. Cienkie szparagi zawinąć po dwa lub trzy w plasterek boczku.
Grillować szparagi na niedużym ogniu z każdej strony, aż boczek będzie chrupiący, a szparagi miękkie.

6/11
Makaron z zielonymi warzywami Magdaleny i Stanisława Romków,...
fot. Stanisław Romek

Makaron z zielonymi warzywami Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje

Składniki
150 g makaronu muszelki
1 cebula
1 łyżka masła
1 cukinia
1 brokuł
140 g mrożonego zielonego groszku
1 pęczek zielonych szparagów
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
100 ml śmietanki 18%
1 szklanka wody lub bulionu

Wykonanie

Na maśle podsmażyć cebulę posiekaną w piórka. Brokuła rozdzielić na różyczki i wrzucić do cebuli, zalać wodą. Gdy brokuł lekko zmięknie dodać zielone szparagi pocięte na kawałki oraz zielony groszek. Na koniec dorzucić cukinię pokrojoną na ćwiartki. Warzywa przyprawić i gdy zmiękną - wlać śmietankę i zagotować.
W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie.
Ugotowany makaron przełożyć do sosu z warzywami, wymieszać i przełożyć na talerz.

7/11
Szparagi w cieście filo Janiny Czai...
fot. archiwum

Szparagi w cieście filo Janiny Czai

Składniki
10 zielonych szparagów 
2 płaty ciasta filo 
5 plasterków szynki długodojrzewającej 
2 łyżki serka kremowego 
2 łyżki oliwy z oliwek 
sól,pieprz

Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Szparagom oderwać końcówki. Ugotować szparagi we wrzątku (około 2 minut).
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć płaty ciasta filo, na nich ułożyć plastry szynki, posmarować kremowym serkiem i ułożyć zblanszowane szparagi.
Ciasto zwinąć w rulon. Posmarować oliwą z oliwek. 
Piec około 10 minut.

8/11
Panierowane szparagi z risotto na białym winie Magdy Mentel,...
fot. Magda Mentel

Panierowane szparagi z risotto na białym winie Magdy Mentel, autorki bloga Breakfast’s time!

Składniki na szparagi
400 g białych szparagów
40 g parmezanu
40 g płatków migdałów
40 g bułki tartej
średnie jajko
łyżka masła
sól, pieprz biały

Składniki na risotto
100 g ryżu do risotto (arborio)
mała cebula
łyżeczka masła
200 ml wina białego wytrawnego
500 ml bulionu mięsnego
sól, pieprz czarny

Wykonanie
Szparagi obrać do 3/4 wysokości, odciąć twarde końce. Związać za pomocą nici, wrzucić do garnka z gotującą się, lekko osoloną, wodą. W tym czasie w misce roztrzepać jajko. Do prostokątnego naczynia żaroodpornego wsypać bułkę tartą, płatki migdałów, starty drobno parmezan, sól i biały pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Ugotowane szparagi wyjąć z wody, przepłukać zimną wodą. Rozwiązać. Maczać w roztrzepanym jajku, następnie panierować w mieszance bułki tartej, płatków migdałów, startego parmezanu i przypraw. Na patelni rozgrzać masło, następnie smażyć szparagi przez około 2 minuty z każdej strony, aż do lekkiego zarumienienia. Cebulę obrać, drobno posiekać.
Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulę. Wsypać suchy ryż i smażyć, co jakiś czas mieszając, aż do zeszklenia. Wlać białe wino, trzymać na średnim ogniu, aż wino całkowicie odparuje. Wlać bulion. Trzymać na ogniu, aż ryż całkowicie wchłonie płyn. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Gdy risotto i szparagi będą już gotowe, przełożyć wszystko na talerz. Udekorować octem balsamicznym. Podawać gorące.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Patriotyczny przejazd na rolkach, deskorolkach i hulajnogach ulicami Krakowa

Patriotyczny przejazd na rolkach, deskorolkach i hulajnogach ulicami Krakowa

Świetna atmosfera wokół Stadionu Narodowego. Przemieszani kibice, nie ma agresji

Świetna atmosfera wokół Stadionu Narodowego. Przemieszani kibice, nie ma agresji

Zobacz również

Tak kibice wspierali Wisłę Kraków. Rozśpiewane trybuny, piękne oprawy!

Tak kibice wspierali Wisłę Kraków. Rozśpiewane trybuny, piękne oprawy!

Świetna atmosfera wokół Stadionu Narodowego. Przemieszani kibice, nie ma agresji

Świetna atmosfera wokół Stadionu Narodowego. Przemieszani kibice, nie ma agresji