Drink: Truskawkowa Walentynka
Składniki:
- 50 ml Disaronno Amaretto
- 50 ml białego rumu
- kilka zmiksowanych truskawek
- 50 ml kremówki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy wlać do blendera. Następnie dodajemy rozdrobnione kostki lodu i wszystko mieszamy.
Przelewamy do kieliszka i dekorujemy truskawkami.
Autor, czytelnik lodz.naszemiasto.pl - Patryk K.
Potrawy na Walentynki 2019
Sałatka brokułowa z jajkiem i pianką wasabi
Składniki:
- brokuł 30 dag
- pomidor 1 szt.
- jajka 2 szt.
- majonez 50 ml
- jogurt naturalny 50 ml
- natka pietruszki 1 łyżeczka
- śmietanka kremówki 50 ml
- wasabi 1 łyżeczka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Brokuły ugotować w lekko zakwaszonej, osłodzonej wodzie. Ostudzić i różyczki pokroić. Pomidory pokroić w cząstki.
Jajka ugotować i posiekać w grubą kostkę i dodać do majonezu zmieszanego z jogurtem i pietruszką. Doprawić do smaku.
Na talerzu ułożyć brokuły i pomidory. Polać sosem majonezowym z jajkami.
Ubić śmietanę, dodać pastę wasabi, sól i pieprz. Wymieszać. Włożyć do małego rękawa kucharskiego i wycisnąć wzorek, albo nałożyć kleks łyżką.
Autor, czytelniczka lodz.naszemiasto.pl - Dominika Szkudlarek