5/10
Panna cotta...
fot. mat. promocyjne/Lidl

Panna cotta

Składniki

żelatyna – 4 płatki
mleko kokosowe – 400 ml
wanilia – 1 laska
ksylitol – 2 łyżki

MUS JAGODOWY:
jagody (świeże lub mrożone) – 200 g
miód – 2 łyżki

KROK 1: ŁĄCZYMY I PODGRZEWAMY SKŁADNIKI NA MASĘ

Płatki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie. Mleko przelewamy do rondelka. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyjmujemy ziarenka i dodajemy je do mleka. Dosypujemy ksylitol. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę i rozpuszczamy, energicznie mieszając. Masę przelewamy do silikonowych foremek i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MUS JAGODOWY

Jagody oczyszczamy. Połowę owoców wkładamy do garnka (resztę pozostawiamy do dekoracji), dodajemy miód i gotujemy, aż jagody się rozpadną.

Panna cottę wyciągamy z foremek na płaskie talerzyki. Serwujemy z musem jagodowym i pozostałą częścią jagód.

autor:Daria Ładocha

6/10
Sałatka z łososiem wędzonym...
fot. mat. prasowy/Winiary

Sałatka z łososiem wędzonym

Przygotowanie:

Grejpfruty przekrój na połowę. Wydrąż delikatnie miąższ i podziel go na cząstki.
Seler naciowy oczyść i pokrój w plasterki.
Krewetki osącz z zalewy.
Cząstki grejpfruta, seler i krewetki połącz z Majonezem, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Tak przygotowaną sałatką napełnij wydrążone połówki grejpfrutów.
Oliwki pokrój w plasterki.
Na wierzchu sałatki ułóż dekoracyjnie plastry łososia, plasterki oliwek i listki selera.

mat. prasowy: www.winiary.pl

7/10
Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem...
fot. mat. prasowy/Winiary

Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę przesiej na blat, usypując stożek. Dodaj pokrojone masło i sól - posiekaj całość dokładnie nożem.
Następnie w zagłębienie w mące wbij jajko. Dłońmi zagnieć szybko ciasto - aż będzie gładkie. Jeżeli ciasto nie będzie się chciało kleić, możesz dodać łyżkę zimnej wody.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30-40 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.
Nadzienie: Marchewkę obierz, umyj, pokrój wzdłuż w 1 mm plastry.
Bakłażana i cukinię umyj, obierz, pokrój wzdłuż w 1 mm plastry.
Plastry marchewki, cukinii i bakłażana muszą być jednakowej wysokości, zatem jeżeli bakłażan jest gruby, przekrój każdy z plastrów wzdłuż na pół.
Przygotowane plastry warzyw wymieszaj delikatnie z oliwą, octem balsamicznym, pieprzem i odrobiną soli. Marynuj warzywa przez 30 minut.
Następnie wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj na szerokość blaszki do pieczenia (ok. 30 cm). Wysmaruj blaszkę masłem i obsyp bułką tartą, aby ciasto nie przywarło.
Wyłóż blaszkę ciastem, nakłuj je widelcem i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, odstaw, aby przestygło.
Przygotowując WINIARY Pomysł na kurczaka w sosie serowym, zmniejsz ilość wody do 100ml na dwa opakowania. W ten sposób uzyskasz gęstszą konsystencję sosu.
Przygotowanym sosem zalej wcześniej podpieczoną tartę do połowy wysokości brzegów. Warzywa odcedź z marynaty i układaj w pionie po okręgu skórką do góry, zatapiając do 2/3 wysokości w sosie.
Tak przygotowaną tartę piecz jeszcze przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

mat. prasowy: www.winiary.pl

8/10
Quiche w kształcie serca ze szpinakiem...
fot. mat. prasowy/ MSM Mońki

Quiche w kształcie serca ze szpinakiem

Składniki:

Ciasto:
200 g mąki pszennej
120 g masła
1 żółtko
szczypta soli

Farsz:

200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1 żółtko
50 ml śmietanki słodkiej 18%
200 g sera żółtego
sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku
10 pomidorków koktajlowych


Sposób przygotowania:
Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200 st. C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut.


(źródło: msm-monki.pl)

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.

Polecamy

Prezydent wspomina 2 maja przed 1989 r. „Był raczej dniem usuwania barw narodowych”

AKTUALIZACJA
Prezydent wspomina 2 maja przed 1989 r. „Był raczej dniem usuwania barw narodowych”

Tragiczne zdarzenie. Rośnie bilans ofiar śmiertelnych po zawaleniu się autostrady

Tragiczne zdarzenie. Rośnie bilans ofiar śmiertelnych po zawaleniu się autostrady

Atak na synagogę. Tyle lat więzienia grozi zatrzymanemu

AKTUALIZACJA
Atak na synagogę. Tyle lat więzienia grozi zatrzymanemu

Zobacz również

Rekrutacja na studia w roku akademickim 2024/2025. Wszystko co musisz o niej wiedzieć

Rekrutacja na studia w roku akademickim 2024/2025. Wszystko co musisz o niej wiedzieć

Nastolatek oszukał przeznaczenie! Auto rozpadło się na kawałki!

Nastolatek oszukał przeznaczenie! Auto rozpadło się na kawałki!