Panna cotta
Składniki
żelatyna – 4 płatki
mleko kokosowe – 400 ml
wanilia – 1 laska
ksylitol – 2 łyżki
MUS JAGODOWY:
jagody (świeże lub mrożone) – 200 g
miód – 2 łyżki
KROK 1: ŁĄCZYMY I PODGRZEWAMY SKŁADNIKI NA MASĘ
Płatki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie. Mleko przelewamy do rondelka. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyjmujemy ziarenka i dodajemy je do mleka. Dosypujemy ksylitol. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę i rozpuszczamy, energicznie mieszając. Masę przelewamy do silikonowych foremek i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MUS JAGODOWY
Jagody oczyszczamy. Połowę owoców wkładamy do garnka (resztę pozostawiamy do dekoracji), dodajemy miód i gotujemy, aż jagody się rozpadną.
Panna cottę wyciągamy z foremek na płaskie talerzyki. Serwujemy z musem jagodowym i pozostałą częścią jagód.
autor:Daria Ładocha
Sałatka z łososiem wędzonym
Przygotowanie:
Grejpfruty przekrój na połowę. Wydrąż delikatnie miąższ i podziel go na cząstki.
Seler naciowy oczyść i pokrój w plasterki.
Krewetki osącz z zalewy.
Cząstki grejpfruta, seler i krewetki połącz z Majonezem, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Tak przygotowaną sałatką napełnij wydrążone połówki grejpfrutów.
Oliwki pokrój w plasterki.
Na wierzchu sałatki ułóż dekoracyjnie plastry łososia, plasterki oliwek i listki selera.
mat. prasowy: www.winiary.pl
Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiej na blat, usypując stożek. Dodaj pokrojone masło i sól - posiekaj całość dokładnie nożem.
Następnie w zagłębienie w mące wbij jajko. Dłońmi zagnieć szybko ciasto - aż będzie gładkie. Jeżeli ciasto nie będzie się chciało kleić, możesz dodać łyżkę zimnej wody.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30-40 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.
Nadzienie: Marchewkę obierz, umyj, pokrój wzdłuż w 1 mm plastry.
Bakłażana i cukinię umyj, obierz, pokrój wzdłuż w 1 mm plastry.
Plastry marchewki, cukinii i bakłażana muszą być jednakowej wysokości, zatem jeżeli bakłażan jest gruby, przekrój każdy z plastrów wzdłuż na pół.
Przygotowane plastry warzyw wymieszaj delikatnie z oliwą, octem balsamicznym, pieprzem i odrobiną soli. Marynuj warzywa przez 30 minut.
Następnie wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj na szerokość blaszki do pieczenia (ok. 30 cm). Wysmaruj blaszkę masłem i obsyp bułką tartą, aby ciasto nie przywarło.
Wyłóż blaszkę ciastem, nakłuj je widelcem i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, odstaw, aby przestygło.
Przygotowując WINIARY Pomysł na kurczaka w sosie serowym, zmniejsz ilość wody do 100ml na dwa opakowania. W ten sposób uzyskasz gęstszą konsystencję sosu.
Przygotowanym sosem zalej wcześniej podpieczoną tartę do połowy wysokości brzegów. Warzywa odcedź z marynaty i układaj w pionie po okręgu skórką do góry, zatapiając do 2/3 wysokości w sosie.
Tak przygotowaną tartę piecz jeszcze przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
mat. prasowy: www.winiary.pl
Quiche w kształcie serca ze szpinakiem
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
120 g masła
1 żółtko
szczypta soli
Farsz:
200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1 żółtko
50 ml śmietanki słodkiej 18%
200 g sera żółtego
sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku
10 pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania: Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200 st. C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut.
(źródło: msm-monki.pl)