Remont łazienki - czy trudno go wykonać samodzielnie?
Chcesz odmienić swoją łazienkę, ale boisz się kosztów? Okazuje się, że remont wcale nie musi być bardzo pracochłonny i drogi. Są sposoby, jak uniknąć drogiej...
Szczaw rządzi wiosną. Jakie ma właściwości? Jak zrobić szczaw w słoiku?
"Nam polędwica oraz schab nie smakuje tak jak szczaw" - drwił w PRL-u kabaret Tey, komentując w ten sposób brak mięsa w sklepach. Szczaw używany jest w polskiej...
Rodzinny wypad nad wodę - podpowiadamy, co należy spakować
Rodzinna wycieczka nad wodę to wspaniały sposób na spędzenie czasu z dziećmi. Warto jednak zadbać o to, by w naszym bagażu znalazły się wszystkie niezbędne...
Bazyliszka, królowa przypraw. Poznaj jej właściwości i przepis na pesto z bazylii
Bazylia, zwana też bazyliszką, bazylkiem ogrodowym albo bazylią wonną, to zioło najczęściej dodawane do pomidorów, makaronu i dań kuchni włoskiej. W dawnych...
Czysta piętnastka. Warzywa i owoce bez pestycydów, które można bezpiecznie jeść
Rolnictwo nastawione na wysoki zysk stosuje coraz więcej środków ochrony roślin. W głównej mierze ma to wpłynąć na eliminację szkodników, atrakcyjny wygląd...
Te produkty można jeść po upływie terminu ważności. Co kupować, aby nie wyrzucać?
Aż 9 milionów ton jedzenia marnowanych jest corocznie w całej Europie. W Polsce przekłada się to na tysiące złotych wyrzucanych prosto… do kosza na śmieci. W...
Czym są mikroliście? Jak uprawiać i stosować w kuchni
Mikroliście to znakomite źródło witamin i minerałów. Można je stosować zamiennie z kiełkami i urozmaicać wygląd nudnych kanapek. W Stanach Zjednoczonych...
Płyta gazowa czy indukcja – która opcja jest lepsza? Czy warto zrezygnować z gazu?
Płyta gazowa czy płyta indukcyjna? To pytanie zadaje teraz wielu z nas. Pytanie trudne, a jednocześnie takie, na które szybko powinniśmy znaleźć odpowiedź....
Bez czego nie może obejść się porządna kuchnia!
Dobre noże, roboty kuchenne i słynny thermomix - jakie przybory i akcesoria przydadzą się w kuchni? O tym rozmawialiśmy z naszą ekspertką, Agatą Jędraszczak,...
Jak odpowiednio doprawić żurek wielkanocny? Przyprawy i dodatki
Żurek wielkanocny to tradycyjna, świąteczna zupa podawane w Wielką Niedzielę. Na jej przygotowanie jest wiele przepisów. Żurek w chlebie, żurek z suszonymi...
Alkohol na drogach w Europie. Jakie ograniczenia i mandaty obowiązują za granicą?
W 2020 roku na europejskich drogach zginęło 18 844 osób, najwięcej zaś w Niemczech, Włoszech i w Polsce. Za 1/4 śmiertelnych zdarzeń drogowych odpowiadają...
Jak sadzić rzeżuchę? Poznaj właściwości i zastosowanie kiełków
Rzeżucha to tradycja świąt. świetnie sprawdzi się jako prosta ozdoba wielkanocnego stołu lub koszyczka ze święconką. Jak ją sadzić i z czym jeść na co dzień?...
Warzywa, które posadzisz ponownie. Te resztki można posadzić na parapecie
Coraz częściej chcemy gotować w duchu zero waste, czyli nie marnować jedzenia. Zamiast wyrzucać obierki z ziemniaka, możemy upiec warzywo w całości. Końcówki...
Jak się przygotować na wybuch wojny. RCB przygotowało poradnik
Umiejętność radzenia sobie w sytuacjach zagrożenia jest niezwykle istotnym elementem budowania odpornego społeczeństwa, a to przekłada się bezpośrednio na...
Jak wybrać zdrowy majonez? Katarzyna Bosacka prześwietla majonezy dostępne w sklepach
W czasie Świąt Wielkanocnych używa się dużych ilości majonezu. Dodaje się go do sałatki jarzynowej, jajek, a nawet przygotowuje na jego bazie babki. Jednak...
Produkty spożywcze, które nie tracą ważności. Masz je w kuchennej szafce!
Dobrze zaopatrzona domowa spiżarnia może nas uratować, na przykład, gdy trzeba zrobić szybki obiad. Wiele produktów można przechowywać na zapas. Wtedy zaczynamy...
Do samolotu bez maseczki? Ważne zmiany dla podróżujących
Po dwóch latach ograniczeń podróżowanie wraca do znanej nam sprzed pandemii codzienności. Od 28 marca osoby przyjeżdżające do Polski nie muszą już odbywać...
Dzień Wody 2022. Ile powinno się pić wody?
Co roku 22 marca w kalendarzu przypada Światowy Dzień Wody. Od dawna wiadomo, że odpowiednie nawodnienie organizmu poprawia koncentrację, niweluje bóle głowy i...
Skwaśniały rosół, zwarzony majonez, przypalony obiad? Te sztuczki uratują twój obiad
Przesolona zupa, zważony majonez lub przypalony obiad to tylko niektóre z kulinarnych wpadek, które zdarzają się w kuchni. W wielu przypadkach dania można...
Czy nowalijki są zdrowe? Jak wybrać te najbardziej wartościowe? Sprawdź przepisy
Zbliża się wiosna. Wielu z nas z utęsknieniem czeka na nowalijki pachnące świeżością. Pierwsze młode warzywa ze szklarni dostępne są już od marca, ale wiele...
Rotkiel: Wspomnienie wojny zostanie w uchodźcach z Ukrainy do końca życia
Jak pomóc uchodźcom? Po prostu trzeba przy nich być, jak chcą płakać, to niech płaczą, jak chcą pomilczeć, to niech pomilczą. Nie należy namawiać do zwierzeń,...
Co zrobić z czerstwego chleba? Nie musisz go wyrzucać
Czasem nie jesteśmy w stanie zjeść całego chleba od razu. Można podzielić go na porcje i zamrozić. Można też poszukać kilku prostych metod na przywrócenie mu...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 2 dni temu w kategorii Coaching
Dodano 2 dni temu w kategorii Kluby sportowe
Dodano 2 dni temu w kategorii Sushi
Dodano 2 dni temu w kategorii Materiały budowlane