5/18
Nalewka z truskawki kaszubskiej...
fot. Archiwum

Nalewka z truskawki kaszubskiej
Wyjątkowo lubianą i sporządzaną do dnia dzisiejszego na terenie województwa pomorskiego w okolicach miejscowości Stężyca jest nalewka z truskawki kaszubskiej.
Jest ona słodka o wyraźnym, truskawkowym aromacie, lepka, gęsta, barwy od ciemno-czerwonej do bordowej. O wyjątkowym charakterze nalewki decyduje główny surowiec – truskawka kaszubska, której nazwa truskawka kaszubska/kaszebskô malena została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako chronione oznaczenie geograficzne w 2009 r. Odmiana Senga Sengana jest najstarszą odmianą przemysłowej truskawki uprawianej obecnie na Pojezierzu Kaszubskim. Początki uprawy truskawek na terenie Kaszub sięgają okresu międzywojennego dwudziestego wieku, a ich intensywna uprawa rozwinęła się po II wojnie światowej. Nalewkę z truskawki kaszubskiej sporządza się na bazie rozcieńczonego spirytusu, dosładzając cukrem lub miodem, uzupełniając sokiem z cytryny i odrobiną wanilii. Zalane wódką truskawki pozostawia się w ciepłym miejscu na cztery tygodnie, codziennie potrząsając naczyniem. Po upływie miesiąca napój należy przecedzić i rozlać do naczyń. Nalewka z truskawki kaszubskiej powinna dojrzewać przez około trzy miesiące.

6/18
Kaszubski miód pitny...
fot. Archiwum

Kaszubski miód pitny
Wielowiekową tradycję pszczelarstwa na ziemiach Pomorza Gdańskiego potwierdzają źródła pisane oraz znaleziska archeologiczne. Olbrzymie kompleksy leśne i obfitość rosnących w nich miododajnych roślin sprawiły, że Pomorze z rozległymi puszczami Borów Tucholskich i Puszczą Darżlubską było, obok Małopolski i Mazowsza, jednym z największych regionów bartnych. Przez wieki pszczelarstwo stanowiło ważne zajęcie ludności mieszkającej na tych terenach. W każdym niemal gospodarstwie działała przydomowa pasieka. Wiele informacji na temat pszczelarstwa tych terenów dostarcza siedmiotomowy Słownik gwar kaszubskich (1969) Bernarda Sychty, znakomitego badacza Pomorza. Zawartość alkoholu to ok. 12 proc.

7/18
Kaszubska nalewka bursztynowa...
fot. Archiwum

Kaszubska nalewka bursztynowa
Klarowny napitek o złocistej barwie, z wyczuwalnym aromatem miodu lipowego i kwiatów lipy, w smaku słodki, miodowy. Bursztyn zwany też jantarem to kopalna żywica drzew iglastych z okresu trzeciorzędu. Barwa bursztynu jest głównie żółta, niekiedy może zawierać zatopione owady i szczątki roślin. Bursztyn jest charakterystyczny dla wybrzeża Morza Bałtyckiego, w województwie pomorskim występuje w okolicach Zatoki Gdańskiej, Mierzei Wiślanej oraz u nasady Helu. W celu zdobycia bursztynu kupcy rzymscy, egipscy i greccy podejmowali dalekie wędrówki nad Morze Bałtyckie. Szlak bursztynowy prawdopodobnie wiódł z dzisiejszego Wiednia przez Brno, Kłodzko, Wrocław, Kalisz, Świecie do ujścia Wisły. Wyprawy po bursztyn nasiliły się w I wieku naszej ery. Początkowo jantar był przedmiotem wymiany handlowej, w której pośredniczyli Celtowie (V w. p.n.e.). Egipcjanie nazwali bursztyn „kamieniem życia i zdrowia”, a Rzymianki uważały, że zapewni im młody wygląd.

8/18
Nalewka malinówka z malin leśnych ze Wzgórz Szymbarskich...
fot. Archiwum

Nalewka malinówka z malin leśnych ze Wzgórz Szymbarskich
Do produkcji nalewek gospodynie wykorzystywały prawie każdy owoc z drzew, krzewów i roślin rosnących w przydomowych ogrodach oraz okolicznych lasach. Nalewki najczęściej spożywane były w długie jesienne i zimowe wieczory, jako dodatek do kawy, herbaty lub ciast. Nalewka malinówka z okolic Kartuz wytwarzana jest z malin leśnych, które bogato porastają stoki Wzgórz Szymbarskich. Owoce malin wykorzystywane do przygotowania nalewki muszą być zdrowe i dobrze dojrzałe, dlatego najczęściej zbierane są w sierpniu. Po zbiorze maliny zalewane są wódką, następnie spirytusem, a na koniec cukrem. Tak przygotowane naczynie z malinami odstawiane jest w ciemnym i chłodnym miejscu na okres około jednego miesiąca. Po tym czasie maliny są odcedzane od nalewki i napój przelewany jest do różnego rodzaju naczyń, np. butelek, karafek. Wieloletnia tradycja wytwarzania nalewki z malin leśnych na terenie Kartuz jest bardzo popularna, ze względu na jej powszechnie cenione właściwości i niepowtarzalny aromat i smak.

Pozostało jeszcze 10 zdjęć.

Polecamy

Mercedes Klasa E 300e 4MATIC 313 KM. Test, wrażenia z jazdy, wyposażenie, ceny

Mercedes Klasa E 300e 4MATIC 313 KM. Test, wrażenia z jazdy, wyposażenie, ceny

Najbrutalniejsza gra świata. Tu nie ma żadnych zasad! Dzisiejsi gladiatorzy futbolu

HIT DNIA
Najbrutalniejsza gra świata. Tu nie ma żadnych zasad! Dzisiejsi gladiatorzy futbolu

Niespodziewana wizyta szefa NATO w Kijowie. Padły ważne słowa

Niespodziewana wizyta szefa NATO w Kijowie. Padły ważne słowa

Zobacz również

Polka spędziła cały rok w Tajlandii, teraz odsłania tajniki egzotycznego królestwa!

Polka spędziła cały rok w Tajlandii, teraz odsłania tajniki egzotycznego królestwa!

Niespodziewana wizyta szefa NATO w Kijowie. Padły ważne słowa

Niespodziewana wizyta szefa NATO w Kijowie. Padły ważne słowa