Ostrzeżenie GIS z 17.05: Sos czosnkowy. Czy masz to w domu?

Newsroom 360
Newsroom 360
Wycofanie jednej partii produktu pn. Sos czosnkowy, 300 g ze względu na obecność glutenu
Wycofanie jednej partii produktu pn. Sos czosnkowy, 300 g ze względu na obecność glutenu Główny Inspektorat Sanitarny
Uwaga, w poniedziałek, 17.05 GIS wydało nowe ostrzeżenie - Wycofanie jednej partii produktu pn. Sos czosnkowy, 300 g ze względu na obecność glutenu. Aby chronić siebie i bliskich, przeczytaj je dokładnie. Pamiętaj, że ostrzeżenia GIS dotyczą zawsze określonych produktów lub ich partii, dlatego zwróć uwagę na te informacje.

Ostrzeżenie GIS 17.05: Sos czosnkowy

Zagrożenie

W wyniku działania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.

Szczegóły dotyczące produktu

  • Nazwa produktu: Sos czosnkowy 300 g, na etykiecie widnieje informacja „bez glutenu”

  • Numer partii: 16.11.2021 L2.C3
    Data produkcji: 19.02.2021

  • Data minimalnej trwałości: 16.11.2021

Producent: Roleski Sp. j., ul. Spacerowa 181A, Zbylitowska Góra, 33-113 Zgłobice

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Firma Roleski Sp. j. powiadomiła swoich odbiorców o konieczności wycofania z obrotu kwestionowanej partii produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta.

Zalecenia dla konsumentów

Osoby uczulone na gluten nie powinny spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie.

To powinno Cię zainteresować

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Lato

Religia i etyka w szkole. Kto ma kształcić nauczycieli etyki?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie