1/8
Najgorsze posiłki na upał. Czego nie jeść, by się nie przegrzać? Te dania zepsują ci samopoczucie w upalne dni
fot. Irrin0215 / Getty Images
2/8
FAST FOODY...

FAST FOODY

Zawarte w fast foodach tłuszcze, cukry proste i chemiczne dodatki stanowią spore obciążenie dla naszego organizmu. Co to oznacza w praktyce? Do strawienia podobnego posiłu potrzeba wiele energii, co przekłada się na podwyższenie temperatury ciała. Obecna we wszystkich fast foodach sól, spożywana w nadmiarze, podnosi ciśnienie i potęguje uczucie ciepłoty.

3/8
MIĘSO...

MIĘSO

Białko zwierzęce jest najbardziej wymagającym składnikiem dla naszego organizmu - do jego strawienia potrzeba więcej energii niż w przypadku węglowodanów i tłuszczy. Skutkuje to podwyższoną ciepłotą organizmu - tzw. termogenezą poposiłkową.

4/8
SŁONE PRZEKĄSKI...

SŁONE PRZEKĄSKI

Podobnie do fast foodów działają na nasz organizm słone przekąski. Według Światowej Organizacji Zdrowia, bezpieczny poziom spożycia soli wynosi maksymalnie 5 gramów dziennie. Już 1 dodatkowy gram soli ma działanie odwadniające.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Rusza żużlowa Grand Prix. Zmarzilk faworytem. Aż cztery rundy w Polsce! GALERIA

Rusza żużlowa Grand Prix. Zmarzilk faworytem. Aż cztery rundy w Polsce! GALERIA

Pogrzeb wybitnej socjolog. Odczytano list prezydenta RP

Pogrzeb wybitnej socjolog. Odczytano list prezydenta RP

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

Zobacz również

Rusza żużlowa Grand Prix. Zmarzilk faworytem. Aż cztery rundy w Polsce! GALERIA

Rusza żużlowa Grand Prix. Zmarzilk faworytem. Aż cztery rundy w Polsce! GALERIA

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy