Pamiętajmy również, że przy zwiększonej podaży białka, zwiększa się ryzyko zakwaszenia organizmu. W diecie nie powinno więc zabraknąć świeżych ogórków, buraków, brokułów, sałaty, pomidorów i jabłek.
Pijmy dużo wody. Aby po zakończeniu diety uniknąć efektu jo-jo powinniśmy stopniowo zwiększać liczbę węglowodanów. Najlepiej skorzystać w tym czasie z pomocy dietetyka.
Śniadanie
Dobrym wyborem będzie pasta jajeczna z awokado, omlet w towarzystwie świeżych warzyw, czy twaróg z ulubionymi ziołami i rzodkiewką.
Drugie śniadanie lub podwieczorek
Świeży szpinak z tuńczykiem i awokado lub z gotowanym drobiem i pieczonymi warzywami, wędzone sardynki lub łosoś z hummusem.
Dobrym wyborem będzie też koktajl na bazie mleka kokosowego z siemieniem lnianym i orzechami.