Które ziemniaki wybrać, by jeść zdrowo? Pieczone, smażone czy gotowane? Ekspert wyjaśnia

Damian Kelman
Damian Kelman
Wideo
od 16 lat
Ziemniaki to jeden z podstawowych składników w naszej kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez tych smakowitych warzyw. Używamy ich w różnych formach i również w kilka sposobów możemy je przygotować. Jak jednak to zrobić, by jedzenie ziemniaków było najbardziej optymalne? Temat wyjaśniła Ewa Trusewicz, dietetyk kliniczny.

Spis treści

Jak przygotować ziemniaki, by były najbardziej zdrowe?
Jak przygotować ziemniaki, by były najbardziej zdrowe? pixabay

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Ewa Trusewicz w ramach kampanii "Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz" opowiedziała o tym, jakie są zdrowotne właściwości ziemniaków i o tym, jak ważne jest właściwe ich przygotowanie dla naszego zdrowia.

Są one ważnym elementem w naszej kuchni, ponieważ stanową cenne źródło wielu istotnych składników odżywczych jak błonnik, potas czy antyoksydanty oraz witamina C. Sposób przygotowania może jednak mieć wpływ na ich wartość odżywczą, a także indeks glikemiczny.

- Różne formy przygotowania ziemniaków pozwalają na optymalizację ich zalet zdrowotnych. Odpowiedni wybór metody obróbki termicznej sprawi, że jesteśmy w stanie dostosować ziemniaki do indywidualnych potrzeb dietetycznych, z korzyścią dla naszego zdrowia - mówi dietetyk.

Kluczowy w przypadku ziemniaków jest właśnie indeks glikemiczny. Jest to wskaźnik pokazujący, jak produkty spożywcze wpływają na poziom glukozy we krwi po spożyciu 50 gramów węglowodanów z danego produktu. Skala wynosi od 0 do 100, gdzie 100 to czysta glukoza.

  • Produkty z niskim IG (poniżej 55) powodują wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi i są zwykle zalecane osobom z cukrzycą lub insulinoopornością.
  • Produkty o średnim IG (od 56 do 69) powodują umiarkowany wzrost poziomu cukru we krwi.
  • Produkty o wysokim IG (70 lub więcej) powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi.

Jak zatem przyrządzać ziemniaki, by jeść zdrowo?

Gotowane ziemniaki w wodzie

Gotowane ziemniaki mają różne IG w zależności od odmiany, ale przeważnie mieści się on pomiędzy średnim a wysokim. Można jednak wpłynąć na jego ostateczny indeks różnymi sposobami.

Badania wykazują, że im dłużej gotujemy ziemniaki oraz im drobniej je pokroimy, tym ich IG jest wyższy.

- W wyniku ogrzewania kartofli w dużej objętości wody struktura krystaliczna skrobi zmienia się i staje się bardziej podatna na trawienie. Na szczęście istnieje sposób, aby obniżyć ich IG, dzięki czemu będą dobrym wyborem dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością - w ugotowanych, a następnie przestudzonych ziemniakach część skrobi w nich zawartej przeistoczy się w tzw. skrobię oporną, która działa podobnie do błonnika. Jest „oporna” na trawienie i w niezmienionej postaci przechodzi do jelita grubego, gdzie jest pożywką dla naszych dobrych bakterii. Tak ostudzone ziemniaki można znów podgrzać, ponieważ skrobia oporna nie wróci już do swojego pierwotnego „kształtu" – wyjaśnia ekspertka.

Gotowane ziemniaki mają różne IG w zależności od odmiany.
Gotowane ziemniaki mają różne IG w zależności od odmiany. pixabay

Jeśli chodzi o ochładzanie ziemniaków, działanie to może znacząco zmniejszyć ich IG aż o około 25-30 procent, co pozwala na osiągnięcie niskiego indeksu glikemicznego, ale dalej wiele będzie zależeć od czasu schładzania czy rodzaju ziemniaka.

- Gotowane ziemniaki są doskonałym składnikiem diety osób aktywnych fizycznie, ponieważ szybko uzupełniają zapasy glikogenu w mięśniach. Taka metoda przygotowania jest również zalecana dla osób z niewydolnością nerek, które muszą kontrolować spożycie potasu i białka – np. moczenie i gotowanie ziemniaków w dużej ilości nieosolonej wody (najlepiej w połączeniu z kilkukrotną wymianą wody w trakcie gotowania) może obniżyć zawartość potasu nawet o 50%, a ponadto ziemniaki mają małą ilość białka o wysokiej wartości odżywczej – mówi dietetyk.

Nie ma jednak samych plusów. Gotowanie ziemniaków w wodzie powoduje największe straty witaminy C oraz polifenoli.

Ziemniaki gotowane na parze

Ziemniaki gotowane na parze zdają się być lepszym rozwiązaniem niż gotowanie w wodzie.

Co prawda, pod względem indeksu glikemicznego, mają podobne wartości do tych omówionych wyżej, jednakże różnice pojawiają się w przypadku innych składników odżywczych.

Ziemniaki gotowane na parze zachowują większość witaminy C, ponad 50 procent, a także polifenoli i potasu.

Z takiej obróbki skorzystają osoby z chorobami sercowo-naczyniowymi i zapalnymi.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal i.pl codziennie. Obserwuj i.pl!

Ziemniaki gotowane w łupinach

Jeszcze innym sposobem przygotowywania jest gotowanie ziemniaków w łupinach. To rozwiązanie pomaga zminimalizować utratę składników odżywczych, które mogą przenikać do wody podczas gotowania.

- Łupina stanowi barierę, która utrzymuje mikro- i makroelementy w środku ziemniaka. Gotowane w ten sposób kartofle mają zwykle niższy IG i mogą zyskać na zawartości skrobi opornej, jeśli zostaną ostudzone przed spożyciem – tłumaczy dietetyk.

Dodatkowo skórka jest dobrym źródłem błonnika, dlatego, dzięki gotowaniu w łupinach zachowujemy więcej witaminy C - prawie dwa razy więcej niż podczas gotowania w wodzie - więcej będzie też potasu, magnezu i witamin z grupy B.

Pieczone i grillowane ziemniaki

Inną opcją od gotowania jest pieczenie lub grillowanie ziemniaków. Ta opcja lekko zmniejsza IG produktu. Dodatkowo w ziemniakach zachowuje się więcej skrobi opornej z surowego produktu.

- Grillowane lub pieczone ziemniaki po przechowywaniu w chłodzie mają nawet dwa razy więcej skrobi opornej niż te ugotowane w wodzie. Dodatkowo, jeśli upieczemy ziemniaki w łupinie bogatej w błonnik, zwiększy się nasze uczucie sytości i wesprzemy swoją mikrobiotę jelitową – wyjaśnia Ewa Trusewicz.

Grillowane ziemniaki po przechowywaniu w chłodzie mają nawet dwa razy więcej skrobi opornej niż te ugotowane w wodzie
Grillowane ziemniaki po przechowywaniu w chłodzie mają nawet dwa razy więcej skrobi opornej niż te ugotowane w wodzie pixabay

Rozwiązanie to pozwala zachować w ziemniakach największą liczbę polifenoli i to nawet o 50 procent więcej niż gotowanie w wodzie, a także o prawie połowę więcej witaminy C.

Warto pamiętać, że pieczenie ziemniaków pozbawia ich wody, więc na 100g będą miały trochę więcej kalorii i węglowodanów, ale nadal po schłodzeniu mogą je jeść osoby z cukrzycą i insulinoopornością.

Gotowanie ziemniaków w mikrofali

Chociaż dla wielu używanie mikrofali do obróbki termicznej to największe zło, wcale tak nie musi być. Badania pokazują, że metoda ta pozwala na zachowanie w ziemniakach największej liczby witaminy C i drugiej w kolejności - po grillowaniu - liczby polifenoli.

Dzieje się tak, ponieważ mikrofala pozwala na najkrótszy czas obróbki termicznej ziemniaków. Również po ich schłodzeniu uzyskamy dużą ilość skrobi opornej (tylko nieco mniej od ziemniaków grillowanych i schłodzonych).

Smażone ziemniaki

Bezsprzecznie natomiast najmniej zdrową formą przygotowania ziemniaków jest ich smażenie. Jest to forma obróbki termicznej w szczególności niewskazana dla osób z insulinoopornością, cukrzycą, chorobami sercowo-naczyniowymi czy odchudzających się.

Smażone ziemniaki mają wysoki IG, co może prowadzić do gwałtownych wzrostów poziomu glukozy we krwi. Metoda ta powoduje również utratę dużej ilości witaminy C i polifenoli.

Dodatkowo znacznie zwiększa się zawartość kalorii takich ziemniaków, ponieważ mocno chłoną one tłuszcze.

Smażone ziemniaki to najbardziej niezdrowa opcja przygotowywania ziemniaków.
Smażone ziemniaki to najbardziej niezdrowa opcja przygotowywania ziemniaków. pixabay

lena

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl