8. Dynia
To również bogate źródło witaminy A. Prawidłowy jej poziom pomaga w utrzymaniu odpowiedniego stanu nabłonka wyścielającego drogi oddechowe, zabezpieczającego przed wirusami i bakteriami. Witamina A rozpuszczalna jest w tłuszczach, dlatego w celu zwiększenia jej przyswajalności do potraw warzywnych należy dodać olej, pestki lub orzechy.
Zobacz kolejne zdjęcie. Przesuń palcem w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
9. Pestki dyni
W okresie wzmożonych infekcji warto sięgać po pestki z dyni, ponieważ:
[lista]
[*]są cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)
[*]znajdująca się w nich kukurbitacyna działa przeciwpasożytniczo
[*]ziarna te zawierają dużą ilość cynku chroniącego organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników
[*]niedobór cynku zwiększa podatność na infekcje
[*]jony cynku hamują również wnikanie drobnoustrojów przez bariery fizyczne organizmu, m.in. nabłonek wyścielający górne drogi oddechowe.
[/lista]
Zobacz kolejne zdjęcie. Przesuń palcem w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE