4. Czosnek
To warzywo cebulowe, bogate w fitoncydy (allicynę) odpowiadające za jego specyficzny zapach oraz antybiotyczne działanie. Wykazano jego działanie wobec bakterii i pasożytów.
Zalety jedzenia czosnku:
[lista]
[*]ma właściwości przeciwgrzybiczne
[*]pływa na utrzymywanie równowagi mikrobiologicznej jelit
[*]wykazuje działanie wspomagające w dysbiozie jelitowej po kuracjach antybiotykowych.
[/lista]
Zobacz kolejne zdjęcie. Przesuń palcem w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
5. Burak
Zarówno gotowany, pieczony, jak i w postaci soku, wzmacnia przeciwwirusowe mechanizmy odpornościowe. Substancjami bioaktywnymi, występującymi w bulwach buraka, są betacyjaniny – o właściwościach przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych oraz chroniących komórki przed uszkodzeniami.
Zobacz kolejne zdjęcie. Przesuń palcem w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
6. Sok z buraka i innych warzyw
Taki sok ma duże właściwości alkalizujące pomagające w zachowaniu odpowiedniego pH w żołądku, natomiast wysoka zawartość żelaza i witamin z grupy B wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek. Warto spożywać codziennie szklankę soku wyciśniętego z buraka oraz np. marchwi, jabłek.
Zobacz kolejne zdjęcie. Przesuń palcem w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
7. Marchewka
To doskonałe źródła prowitaminy A (β-karotenu). Witamina A, która powstaje w organizmie z prowitaminy A, ma silne działanie antyoksydacyjne, skutecznie usuwa wolne rodniki – ich nadmiar przyczynia się do uszkodzenia komórek, a tym samym zaburzenia mechanizmów ochronnych w organizmie. Jednym z pierwszych objawów jej niedoborów jest zwiększenie podatności na infekcje.
Zobacz kolejne zdjęcie. Przesuń palcem w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE