Letnie koktajle
Koktajle owocowo-warzywne to świetna opcja na lekką i pożywną kolację. Wystarczy zblendować nasze ulubione warzywa i owoce – bardzo dobrze komponuje się ze sobą szpinak i truskawki. Świetnym pomysłem jest również zblendowanie ze sobą kefiru lub maślanki z truskawkami.
Spring rolls na letni posiłek
Wiosenne sajgonki (spring rolls) to propozycja lekka, ale sycąca i pełna smaku. Do przygotowania potrzebny jest papier ryżowy w okrągłych arkuszach i ryżowy makaron, które nie wymagają gotowania. Oprócz tego drugiego do nadzienia można dać dowolne warzywa surowe lub gotowane na parze, a wszystko zjeść z pikantnym sosem, który dzięki wstępnemu rozgrzaniu pomoże finalnie schłodzić organizm.
Posiłki gotowane na parze idealne latem
Latem śmiało możemy zrezygnować z tłustych i ciężkostrawnych na rzecz posiłków przygotowanych na parze. Tego typu dania nie tylko nie zabierają wiele czasu, ale również mają znacznie więcej wartości odżywczych, niż jedzenie przygotowane w tradycyjny sposób. Ponadto posiłki przyrządzane na parze są zazwyczaj niskokaloryczne, dzięki czemu łatwiej o pozbycie się nadprogramowych kilogramów.
Wraz ze wzrostem temperatury maleje ochota na jedzenie, a co dopiero na spędzanie czasu w kuchni. Zamiast jednak całkiem rezygnować z posiłków, warto zapewnić sobie składniki wspomagające organizm w walce ze skutkami upału, takie jak składniki mineralne, witaminy i antyoksydanty.