W upały warto jeść tak, by schłodzić i nawodnić organizm. Te posiłki są najbardziej polecane latem, zwłaszcza że nie wymagają wiele pracy w kuchni.
Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
fot. chandlervid85/freepik
Sezonowe owoce latem
Lato to zdecydowanie najlepsza pora roku na jedzenie owoców. Przy czym najlepiej zrezygnować z zakupu owoców w supermarketach na rzecz niewielkich bazarków, na których często można nabyć produkty od lokalnych producentów. W upały zaleca się spożywanie owców z dużą zawartością wody. Mowa tu w szczególności o: arbuzach, nektarynkach i brzoskwiniach.
Świetnie sprawdzają się owoce sezonowe takie jak np. truskawki, śliwki czy czereśnie, które są drogocennym źródłem wielu witamin i substancji odżywczych. Jednakże warto pamiętać, że owoców nie można jeść bez ograniczeń ze względu na to, że zawierają cukier. Dla przykładu możemy zjeść bezkarnie ok. 400-500 g truskawek dziennie.
Świeże warzywa w letnich posiłkach
Podstawą letniej diety powinny być również świeże warzywa. Oprócz niepodważalnych wartości odżywczych warzywa sezonowe – takie jak np. pomidory, papryka, bób, kalafior, czy fasolka szparagowa – mają wyjątkowe walory smakowe. Dzięki ich powszechnej dostępności z łatwością można uatrakcyjnić nudną kanapkę z serem.
Kefir i maślanka w posiłkach na upały
Fermentowane produkty mleczne takie jak np. kefir czy maślanka kryją w sobie wiele właściwości prozdrowotnych. Wspomagają one oczyszczanie organizmu, a przy tym zawierają sporą dawkę łatwoprzyswajalnego wapnia.