Miód mniszkowy – ekskluzywny miód majowy
Pomimo ogromnej popularności mniszka lekarskiego, miód z jego kwiatów znany jest wąskiemu gronu konsumentów. Ma żółto-pomarańczowy kolor, a w smaku jest bardzo słodki.
Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Pomaga łagodzić nadkwaśność żołądka, dlatego warto polecać go osobom z nadżerkami i wrzodami. Korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, gdyż zwiększa wydzielanie soków i enzymów trawiennych.
Miód lipowy – wyrazisty i aromatyczny
To miód uznawany przez konsumentów za najsmaczniejszy. Wyróżnia go intensywny aromat kwiatów lipy, a także lekko ostry, pikantny smak, który w połączeniu z naturalną słodyczą miodu tworzy ciekawą kompozycję dla kubków smakowych.
Wykorzystywany jest do produkcji miodów pitnych, czyli tradycyjnych napojów alkoholowych, które powstają w wyniku fermentacji brzeczki miodowej (miód rozpuszczony w wodzie w odpowiednich proporcjach).