Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Życie ze smakiem. Czy nadchodzi już wiosna?

Dominika Wójciak
Wiosna jak to wiosna, w marcu wciąż bywa kapryśna i dosyć nieśmiała. Pokaże się na chwilę, by zaraz znowu utrzeć nosa i zmrozić rozgrzane nadzieje. W takich okolicznościach nie pozostaje nic innego, jak ugotować sobie coś pysznego. Najlepiej warzywnego!

Warzywne spaghetti z soczewicowym sosem bolońskim

Składniki na 4 osoby:

  • 2 cukinie,
  • 2 marchewki,
  • garść listków bazylii

Sos:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • ¼ korzenia selera,
  • 1 laska selera naciowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • ¼ szklanki zielonych oliwek bez pestek,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 100 g brązowej lub zielonej soczewicy, namoczonej w wodzie przez noc,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry,
  • 1- ½ szklanki wody lub wody z gotowania soczewicy,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz

Parmezan:

  • 4 łyżki płatków migdałów,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych, szczypta wędzonej papryki,
  • sól

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj. Czosnek zetrzyj na pastę na tarce. Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Seler naciowy posiekaj w drobną kosteczkę. Na oleju zeszklij posoloną cebulę. Kiedy zacznie się karmelizować, dodaj czosnek. Smaż 2 minuty.

Dodaj warzywa (bez selera naciowego), oliwki, liście laurowe i oregano i smaż aż warzywa nabiorą koloru. Wtedy dodaj wypłukaną soczewicę i wlej wino. Kiedy wino odparuje dodaj pomidory z puszki i ½ szklanki wody. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem, aż soczewica zmięknie. W razie potrzeby dolej więcej wody. Sos powinien być gesty i aromatyczny, soczewica musi być miękka, ale nie może zupełnie się rozpaść.

Marchewki i cukinie umyj i potnij na spaghetti specjalną obieraczką. Przełóż do głębokiego sitka i zanurz na 2-3 minuty w osolonym wrzątku i przelej zimną wodą. Migdały upraż na suchej patelni, następnie wystudź i zmiel razem z płatkami drożdżowymi i papryką, tak by przypominały starty drobno ser.

Podawaj warzywne spaghetti z sosem i wegańską posypką a’la parmezan.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski