Warzywne spaghetti z soczewicowym sosem bolońskim
Składniki na 4 osoby:
- 2 cukinie,
- 2 marchewki,
- garść listków bazylii
Sos:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- ¼ korzenia selera,
- 1 laska selera naciowego,
- 2 łyżki oleju,
- ¼ szklanki zielonych oliwek bez pestek,
- 2 listki laurowe,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 100 g brązowej lub zielonej soczewicy, namoczonej w wodzie przez noc,
- 100 ml czerwonego wina,
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry,
- 1- ½ szklanki wody lub wody z gotowania soczewicy,
- sól,
- świeżo mielony czarny pieprz
Parmezan:
- 4 łyżki płatków migdałów,
- 2 łyżki płatków drożdżowych, szczypta wędzonej papryki,
- sól
Przygotowanie:
Cebulę posiekaj. Czosnek zetrzyj na pastę na tarce. Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Seler naciowy posiekaj w drobną kosteczkę. Na oleju zeszklij posoloną cebulę. Kiedy zacznie się karmelizować, dodaj czosnek. Smaż 2 minuty.
Dodaj warzywa (bez selera naciowego), oliwki, liście laurowe i oregano i smaż aż warzywa nabiorą koloru. Wtedy dodaj wypłukaną soczewicę i wlej wino. Kiedy wino odparuje dodaj pomidory z puszki i ½ szklanki wody. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem, aż soczewica zmięknie. W razie potrzeby dolej więcej wody. Sos powinien być gesty i aromatyczny, soczewica musi być miękka, ale nie może zupełnie się rozpaść.
Marchewki i cukinie umyj i potnij na spaghetti specjalną obieraczką. Przełóż do głębokiego sitka i zanurz na 2-3 minuty w osolonym wrzątku i przelej zimną wodą. Migdały upraż na suchej patelni, następnie wystudź i zmiel razem z płatkami drożdżowymi i papryką, tak by przypominały starty drobno ser.
Podawaj warzywne spaghetti z sosem i wegańską posypką a’la parmezan.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?