1/9
Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na zupy z dyni.
fot. pixabay.com

Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na zupy z dyni.

2/9
Przepis na zupę z dyni Dagmary Wodnickiej z Krakowa...

Przepis na zupę z dyni Dagmary Wodnickiej z Krakowa

Składniki
mała dynia
2 ziemniaki
bulion warzywny
puszka mleka kokosowego
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, imbir, cynamon, papryka chili

Dodatkowo
grzanki

Wykonanie

Małą dynię (do 2 kg) obrać, wydrążyć pestki i pokroić na kawałki, obrać i pokroić także dwa ziemniaki. Dynię i ziemniaki wrzucić do małej ilości wody lub bulionu warzywnego, posolić i rozgotować. Całość można potem rozetrzeć widelcem lub zmiksować. Do garnka dolać trochę wody a kiedy się zagotuje, wlać puszkę mleka kokosowego. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, imbirem, odrobiną cynamonu i ostrą papryką chili.
Na patelni uprażyć pestki z dyni i ozdobić nimi zupę. Można podawać z grzankami z masłem czosnkowym.

3/9
Zupa z dyni Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej...

Zupa z dyni Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki
1 kg dojrzałej dyni bez skórki
1 duża marchewka
1 mały seler
2 duże dojrzałe pomidory bez skórki
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
3 skrzydełka drobiowe
1 i 1/2 litra wody
2 łyżki masła
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
4 łyżki śmietanki 18 proc.
1 opakowanie grzanek czosnkowych
przyprawy: wegeta, magii, pieprz, papryka ostra, curry

Wykonanie
Ze skrzydełek, wody, marchewki i selera ugotować wywar. Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kiedy wywar jest już ugotowany, wyjąć skrzydełka, dodać dynię i pomidory. Gotować na małym ogniu.
W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę i zeszklić ją na złoty kolor z masłem i czosnkiem. Dodać do zupy. Przyprawić do smaku według uznania.
Kiedy dynia jest już miękka, zdjąć zupę z ognia i trochę ostudzić, a następnie zblendować i jeszcze raz doprawić. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć wodą.
Zupę podawać z grzankami i odrobiną śmietany, apetycznie wygląda posypana pietruszką.

4/9
Zupa z dyni Justyny Kalemby z Brzezinki...

Zupa z dyni Justyny Kalemby z Brzezinki

Składniki
średnia dynia
2 małe cebule
chilli
olej
½ kubka śmietany
sól i pieprz
sól do smaku
grzanki

Wykonanie

Dynię i cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na złoty kolor. Podlać wodą, dodać chilli, sól i pieprz do smaku. Gotować do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Nabrać trochę zupy do osobnego naczynia i zmiksować z śmietaną. Wlać do zupy. Doprawić jeszcze do smaku. Podawać z grzankami.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Tenisistki, które najdłużej nie przegrały seta do zera. Ile trwa seria Igi Świątek?

Tenisistki, które najdłużej nie przegrały seta do zera. Ile trwa seria Igi Świątek?

Śmiertelny wypadek Złochowicach. 56-latka myślała, że najechała na worek ze śmieciami

Śmiertelny wypadek Złochowicach. 56-latka myślała, że najechała na worek ze śmieciami

Najlepiej wyceniani piłkarze Ekstraklasy. Numerem jeden przyszła gwiazda Tottenhamu

Najlepiej wyceniani piłkarze Ekstraklasy. Numerem jeden przyszła gwiazda Tottenhamu

Zobacz również

Tenisistki, które najdłużej nie przegrały seta do zera. Ile trwa seria Igi Świątek?

Tenisistki, które najdłużej nie przegrały seta do zera. Ile trwa seria Igi Świątek?

Śmiertelny wypadek Złochowicach. 56-latka myślała, że najechała na worek ze śmieciami

Śmiertelny wypadek Złochowicach. 56-latka myślała, że najechała na worek ze śmieciami