9 z 13
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Chipsy jabłkowe

Składniki
▪ 3 jabłka,
▪ mielony cynamon cejloński (opcjonalnie, do smaku).

Przygotowanie
1. Umyj jabłka i pokrój za pomocą noża mandolinowego lub obieraczki do warzyw na cienkie plasterki, najlepiej o grubości 1-2 mm.
2. Ułóż plasterki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i susz w piekarniku w temperaturze 90°C, najlepiej z termoobiegiem, przez co najmniej 1 godzinę.
3. Po upieczeniu jabłka możesz posypać cynamonem, używając do tego celu sitka o drobnych oczkach.
4. Przechowuj czipsy w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli zmiękną, można zrobić z nich np. kompot.

10 z 13
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Suszone śliwki

Składniki
▪ dojrzałe śliwki węgierki.

Przygotowanie
1. Rozkrój śliwki rozkrój, usuń pestki, a połówki owoców rozłóż skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Susz śliwki w suszarce do owoców i warzyw lub w piekarniku, w temperaturze 85 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 5-6 godzin.
3. Przez kolejne 2 dni susz jabłka w temperaturze 45 stopni Celsjusza, dostosowując czas do wielkości owoców, ich soczystości i własnych potrzeb (np. 5 i 3 godziny).
4. Suszone śliwki przechowuj w słoju lub papierowej torebce w suchym i ciemnym
miejscu, ew. trzymaj na kaloryferze.

11 z 13
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Owoce w miodzie

Składniki
▪ 1-2 garści drobnopestkowych owoców, np. malin, aronii, żurawiny,
▪ 1/4 cytryny,
▪ 100 ml płynnego miodu.

Przygotowanie
1. Włóż owoce włóż do wysterylizowanego słoiczka, dodaj plastry cytryny
i zalej miodem.
2. Zakręć słoik i pozostaw na 2-3 doby kuchennym blacie, co jakiś czas go odwracając, by składniki się mieszały.
3. Gotowy deser przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu tygodnia lub szybciej, jeśli fermentacja będzie zbyt burzliwa (te twardsze wytrzymają nawet kilka miesięcy). Ze względu na zawartość alkoholu serwuj go dzieciom wyłącznie w pierwszej fazie fermentacji.

12 z 13
Słoiki z przetworami można pasteryzować w wodzie, ale także...
fot. StephanieFrey/gettyimages.com

Słoiki z przetworami można pasteryzować w wodzie, ale także w piekarniku. Nowym trendem jest natomiast https://regiodom.pl/pasteryzowanie-przetworow-w-zmywarce-ten-niezawodny-domowy-trik-musisz-znac-najlepszy-sposob-na-szybka-pasteryzacje-wekow/ar/c9-16509761.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.

Polecamy

Niebywały wyczyn Sørlotha. Lewandowski o koronie króla strzelców może zapomnieć WIDEO

Niebywały wyczyn Sørlotha. Lewandowski o koronie króla strzelców może zapomnieć WIDEO

Oberwanie chmury w Śląskiem! Spektakularne ZDJĘCIA naszych czytelników

Oberwanie chmury w Śląskiem! Spektakularne ZDJĘCIA naszych czytelników

Prezydent Iranu zginął w katastrofie śmigłowca - WIDEO

AKTUALIZACJA
Prezydent Iranu zginął w katastrofie śmigłowca - WIDEO

Zobacz również

Dojrzałe mamy w polskim show-biznesie. One późno urodziły dzieci

Dojrzałe mamy w polskim show-biznesie. One późno urodziły dzieci

Burza w Łodzi. Ściana deszczu, grzmoty i...zalane ulice! ZDJĘCIA

Burza w Łodzi. Ściana deszczu, grzmoty i...zalane ulice! ZDJĘCIA