Robert Lewandowski, dzięki talentowi i najwyższej klasy profesjonalizmowi na piłkarskich stadionach zarobił krocie - w tym roku „Wprost” w swoim rankingu najbogatszych Polaków wycenił majątek zawodnika i Anny Lewandowskiej na 565 milionów złotych. U szczytu swojej kariery sportowiec rozsądnie postanowił zgromadzone pieniądze inwestować. I otwiera w Warszawie - ze wspólnikami: Jerzym Krzanowskim, współwłaścicielem Grupy Nowy Styl oraz Jackiem Trybuchowskim, byłym członkiem zarządu AmRest - lokal o nazwie Nine’s Restaurant & Sports Bar.
Spora (przeszło 1300 mkw.), kilkupoziomowa restauracja mieści się na Woli, w budynku historycznej warzelni na terenie Browarów Warszawskich, przy nowej ulicy Haberbuscha i Schielego. Na dole urządzono bar sportowy, kolejne dwa piętra zajmuje restauracja z elementami sportowymi, a na ostatniej kondygnacji - sala otwierana przy okazji różnych wydarzeń. Nie zabrakło patio i letniego ogrodu, a także monitorów nad barem, na których mają być transmitowane mecze piłkarskie. Jak podkreślają właściciele Nine’s Restaurant & Sports Bar, ma być pozycjonowany jako casual dining, czyli lokal z daniami w cenach dostępnych niemal dla każdego. Menu, w którym dominować będzie kuchnia amerykańska z elementami kuchni azjatyckiej i europejskiej, przygotowuje Tadeusz Müller (syn Magdy Gessler, twórca telewizyjnego programu „Z gruntu zdrowo”, współwłaściciel sieci restauracji Orzo).
W nowej restauracji zatrudnienie ma znaleźć około stu osób - większość to oczywiście kucharze, pomocnicy kuchenni, barmani, kelnerzy. I właśnie umieszczone w internecie ogłoszenie o naborze pracowników wywołało pierwszą dotyczącą Nine’s Restaurant & Sports Bar burzę w sieci. Proponowane stawki godzinowe, jakie się bowiem pojawiły to np. kucharz - 22 zł netto, pomoc kuchenna - 15 zł, kelner - 15 zł (plus napiwki), barman - 18 zł (plus napiwki). „Patogastronomia” - potrafili nazwać tę ofertę internauci. Współwłaściciel restauracji, Jacek Trybuchowski w rozmowie z portalem Money.pl wytłumaczył to następująco:
Przeanalizowaliśmy nasze stawki na rynku, nie są one najniższe, a u nas są to kwoty wyjściowe. Są oczywiście miejsca, które płacą więcej, jednak my stawiamy również na osoby z małym doświadczeniem, które będą przechodzić szkolenia. Ich kompetencje wzrosną, a wraz z tym będą więcej zarabiać. Nie chcemy zawyżać cen, a przyjęte przez nas stawki są aktualnie na progu opłacalności.
Warto przypomnieć, że restauracja to nie pierwsza inwestycja Roberta Lewandowskiego w projekty związane z szeroko rozumianą gastronomią. Piłkarz ma swoją markę kawy- RL9, dostępną w sieci sklepów Kaufland w wariantach: crème, espresso, gold. W Żabkach pojawił się napój funkcjonalny dla sportowców piłkarza - RL9 Pro Power Formula by Oshee.
Robert Lewandowski wziął udział w licznych reklamach, użyczył swojego wizerunku takim światowym markom jak Coca-Cola, Gillette czy Nike, kilka lat temu został współwłaścicielem agencji marketingowej Stor9, zainwestował w firmę Bio-lider oferującą biopreparaty dla rolników, inwestuje również w nieruchomości, posiada przy tym udziały w spółkach zajmujących się wynajmem i zarządzeniem nieruchomościami. W sumie oprócz regularnych zarobków na majątek sportowca składają się zatem udziały w kilkunastu różnych przedsięwzięciach. Tylko czasem coś się nie udaje - tak było ze spółką Nowe Mazury 8, która miała zbudować na jeziorze Niegocin w Giżycku kompleks restauracyjno-portowy „Wodny świat” (w ubiegłym roku Robert Lewandowski wycofał się z tej inwestycji).
Rzecz jasna, inwestowanie w biznesy związane z gastronomią jest popularne wśród reprezentantów środowisk artystycznych, celebrytów, sportowców. Co więcej, w naszym kraju coraz chętniej w tę branżę inwestują sławy ze świata. W trudnym ubiegłym roku oficjalnie zostały otwarte w Warszawie restauracja i hotel Nobu, należące do aktora Roberta de Niro (współzałożycielami marki są także szef kuchni Nobu Matsuhisa i producent filmowy Meir Teper). To pierwszy obiekt sieci w Polsce (powstał w centrum stolicy u zbiegu ulic Koszykowej oraz Wilczej) i dwunasty na świecie. Nobu Hotel Warsaw oferuje 117 pokoi, ekskluzywną restaurację, strefę wellness i kawiarnię, a także przestrzeń do organizacji wydarzeń biznesowych oraz prywatnych. Tutaj ceny pokoi zaczynają się od 199 euro za noc...
Rodzime gwiazdy w branży restauracyjnej zaczynały między innymi od niesławnego projektu, wzorowanego na działaniach hollywoodzkich sław, czyli uruchomionej w 1997 roku sieci Prohibicja, za którą stali aktorzy Marek Kondrat (dzisiaj z powodzeniem realizujący się w branży winiarskiej), Bogusław Linda, Zbigniew Zamachowski i Wojciech Malajkat. Lokale powstały w kilku miastach, w tym Warszawie, Łodzi i Wrocławiu, każdy był z hukiem otwierany. Niestety, biznes się nie udał, a jedną z przyczyn porażki szefowie poszczególnych restauracji upatrywali w tym, że popularni właściciele zbyt rzadko w nich bywali. Upadł również sportowy pub Winner, utworzony na parterze warszawskiej Hali Mirowskiej przez boksera Przemysława Saletę. Nie powiodło się Michałowi Wiśniewskiemu z warszawskim klubem Extravaganza, Andrzejowi Piasecznemu z krakowskim Soho, czy Katarzynie Figurze i Borysowi Szycowi z Portem Kompas w Giżycku. Restaurację Dworzec z kuchnią regionalną w Zakopanem prowadziła ze swoim partnerem aktorka Magdalena Schejbal. Skończyło się przejęciem lokalu za zaległości w płaceniu czynszu przez oddział Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Krajoznawczego.
Restaurację Stary Dom przy ul. Puławskiej w Warszawie prowadzi z dwójką wspólników aktor Piotr Adamczyk. Podstawą jest tu kuchnia polska, ale wzbogacona o nowoczesne rozwiązania i sezonowe produkty. Lokal ma się nieźle, nawet jeśli - jak głosi środowiskowa fama - niechętnie widzianym w nim gościem jest Magda Gessler. A to dlatego, że dwóch z trzech właścicieli Starego Domu - Mariusz Diakowski i Piotr Adamczyk, to byli partnerzy restauratorki...
Wspomniany Wojciech Malajkat przed lat otworzył w Mikołajkach (aktor urodził się w pobliskim Mrągowie) restaurację, room breakfast (pokoje ze śniadaniem) i kino o wymyślonej przez Grzegorza Turnaua nazwie Malajkino. Maciej Zakościelny jest właścicielem klubokawiarni Kalinowe Serce na Żoliborzu w Warszawie. Nazwa jest nieprzypadkowa, bo lokal znajduje się w domu, w którym mieszkała wielka i niezapomniana Kalina Jędrusik.
Sonia Bohosiewicz otworzyła na warszawskim Mokotowie restaurację Sushibu, serwującą kuchnię japońską. Co ważne, popularna aktorka często zagląda tutaj na lunch, a czasami gości znanych kolegów i koleżanki z branży. Lokal nie jest duży, ale na gości czekają wygodne ławki, ogródek i przygotowywane na miejscu sashimi, nigiri, hosomaki, temaki i inne dania. Właścicielem restauracji Pausa Włoska na warszawskiej Pradze jest muzyk Czesław Mozil.
W biznesowy projekt Janusza Palikota, przewidujący powstanie sieci Alkotek, czyli lokalnych destylarni, gdzie produkowana będzie wódka kraftowa, zainwestowali Piotr Stramowski i Katarzyna Warnke; interesy z byłym politykiem robi również Kuba Wojewódzki (współprowadził do niedawna restaurację Niewinni Czarodzieje 2.0 w Warszawie), proponując piwo konopne. Bycie tylko gwiazdą to już za mało, by zabezpieczyć sobie dostatnią przyszłość...
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?