1/13
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy naszych...
fot. pixabay.com

Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakiem w roli głównej.

2/13
Zupa ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich w Bieczu...
fot. archiwum

Zupa ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich w Bieczu

Składniki
2 litry wody
4 ziemniaki
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1/3 selera
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 duże łyżki kwaśnej śmietany
natka pietruszki lub koper

Wykonanie
Wszystkie jarzyny (z wyjątkiem cebuli i czosnku) oraz ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zalać 2 litrami wody i gotować do miękkości. Cebule obrać i zeszklić na złoty kolor dodając łyżkę margaryny. Gdy jarzyny będą miękkie dodać do nich cebulkę, trochę pieprzu, kostkę rosołową, obrany i pokrojony drobno czosnek. Na koniec dodać roztrzepaną śmietanę (wcześniej ją zahartować, tzn. w osobnym naczyniu dokładnie wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami ciepłej zupy.
Po zdjęciu z ognia do zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki lub koper, ewentualnie listki mięty.

Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>

3/13
Chłopskie jadło, czyli ziemniaki z boczkiem, kiełbasą i...
fot. 123 rf

Chłopskie jadło, czyli ziemniaki z boczkiem, kiełbasą i jajkiem Koła Gospodyń Wiejskich w Jachówce

Składniki
1,5 kg ziemniaków
2 cebule
20 dag boczku
20 dag kiełbasy
3 jajka
pieprz, sól i natka pietruszki

Wykonanie
Obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i pokroić w plastry. Na patelni podsmażyć boczek, kiełbasę i cebulę. Następnie dodać ziemniaki i pieprz, dokładnie wymieszać. Dodać jajka, wymieszać i chwilę podsmażyć.
Gotową potrawę posypać natką pietruszki i podawać z surówką z kiszonej kapusty.

Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>

4/13
Młode ziemniaki z boczkiem i cebulą Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Młode ziemniaki z boczkiem i cebulą Katarzyny Jaworek

Składniki

10 średniej wielkości młodych ziemniaków
10 plastrów boczku
2 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
50 g masła
sól
pieprz

Wykonanie

Młode ziemniaki wyszorować, przełożyć do garnka i gotować na półtwardo w osolonej wodzie. Olej wymieszać z tymiankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą posmarować przestudzone ziemniaki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Ziemniaki obłożyć dookoła cebulą i zawinąć w plastry boczku.
Zawinięte ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć kawałki masła. Naczynie przykryć.
Ziemniaki piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie, aby boczek się zarumienił.

Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Złote Gody w Trzebini. Były medale od prezydenta RP i występ Mateusza Mijala

NOWE
Złote Gody w Trzebini. Były medale od prezydenta RP i występ Mateusza Mijala

Wsparcie dla 54 jednostek OSP w Małopolsce na zakup samochodów ratowniczo-gaśniczych

Wsparcie dla 54 jednostek OSP w Małopolsce na zakup samochodów ratowniczo-gaśniczych

Ceny mieszkań w Krakowie szybują. Deweloperzy krytycznie o kampanii wyborczej

Ceny mieszkań w Krakowie szybują. Deweloperzy krytycznie o kampanii wyborczej

Zobacz również

Mgr Mors i niepełnosprawne dzieci zapraszają Buddę do Nowego Sącza

Mgr Mors i niepełnosprawne dzieci zapraszają Buddę do Nowego Sącza

Polak wyceniony na ponad 100 mln. A Lewandowski? Gorzej od rezerwowego bramkarza!

Polak wyceniony na ponad 100 mln. A Lewandowski? Gorzej od rezerwowego bramkarza!