W skrócie:
Fasolka szparagowa ze zdrową zasmażką
Sezon na fasolkę szparagową trwa od lipca do początku września. Warto wykorzystać ten czas i jak najczęściej dodawać ją do obiadu. Jest zdrowa i bardzo smaczna. Proponuję przepis na fasolkę szparagową z owsianą zasmażką. To inna wersja klasycznego dania, która dzięki zastąpieniu tradycyjnej bułki tartej zmielonymi płatkami owsianymi zyskuje na smaku i chrupkości. Całość przygotowuje się bardzo łatwo. Zasmażka w tej wersji ma kuszący zapach, a także zapewnia nam sporą ilość zdrowego błonnika.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszną fasolkę szparagową z owsianą zasmażką.
Przepis na fasolkę szparagową z zasmażką z płatków owsianych
czas przygotowania: ok. 20 minut
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej,
- 1 łyżka soli,
- ok. 3 litry wody do gotowania,
owsiana zasmażka:
- 7 łyżek płatków owsianych,
- 80 g masła.
Jak zrobić najlepszą fasolkę szparagową na obiad?
- Fasolkę szparagową umyj.
- Odetnij oba końce w każdej fasolce.
- Zalej fasolkę zimną wodą, dodaj sól i wstaw do zagotowania.
- Przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
- Odcedź fasolkę i przełóż do miski lub dużego naczynia.
- Płatki owsiane delikatnie rozdrobnij np. za pomocą robota kuchennego lub młynka do kawy. Możesz je także posiekać ostrym nożem.
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj płatki owsiane.
- Podsmażaj zasmażkę, aż się lekko zrumieni.
- Na koniec polej fasolkę szparagową owsianą zasmażką. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Gotuj smacznie i zdrowo!
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?