W skrócie
Tatar z łososia to rarytas, który jako pierwszy znika ze stołu pełnego przystawek. Może być doskonałą alternatywą nie tylko dla klasycznego tatara z surowego mięsa, ale również dla wigilijnych śledzi. Ważne, aby kupować wysokiej jakości rybę ze sprawdzonego źródła. Aby uniknąć bakterii, łososia należy zamrozić w temperaturze -20 stopni na co najmniej dobę. Można też przygotować tatar z wędzonego łososia, ale jego smak będzie nieco inny.
Tatar z łososia - przepis na prostą, ale pyszną przystawkę
Czas przygotowania: 24 godziny na zamrożenie łososia, 10 minut przygotowania
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 250 g wysokiej jakości surowego łososia,
- kilka kaparów,
- szalotka,
- pęczek koperku,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Jak przygotować tatar z łososia?
- Łososia zamroziłam na 24 godziny, a następnie rozmroziłam w lodówce.
- Posiekałam szalotkę, kapary i koperek.
- Posiekałam łososia (lepiej zrobić to nożem niż np. blendować).
- Wymieszałam wszystkie składniki, doprawiłam solą, pieprzem, skropiłam oliwą i sokiem z cytryny.
- Wstawiłam tatar na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?