Zamiast tradycyjnych śledzi podaj tatar z łososia. Prosta przystawka zawsze rozbija bank. Pierwsza znika ze stołu

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Elegancka przystawka i wyrazisty smak
Elegancka przystawka i wyrazisty smak Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Dobrej jakości surowy łosoś i kilka prostych składników, które podkreślą smak ryby. To prosty i łatwy w wykonaniu przepis na pyszną oraz elegancką przystawkę. Można ją podać jako alternatywę dla wigilijnych śledzi lub przygotować na sylwestra. Gwarantujemy, że jako pierwsza zniknie ze stołu.

W skrócie

Tatar z łososia to rarytas, który jako pierwszy znika ze stołu pełnego przystawek. Może być doskonałą alternatywą nie tylko dla klasycznego tatara z surowego mięsa, ale również dla wigilijnych śledzi. Ważne, aby kupować wysokiej jakości rybę ze sprawdzonego źródła. Aby uniknąć bakterii, łososia należy zamrozić w temperaturze -20 stopni na co najmniej dobę. Można też przygotować tatar z wędzonego łososia, ale jego smak będzie nieco inny.

Tatar z łososia - przepis na prostą, ale pyszną przystawkę

Czas przygotowania: 24 godziny na zamrożenie łososia, 10 minut przygotowania
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 250 g wysokiej jakości surowego łososia,
  • kilka kaparów,
  • szalotka,
  • pęczek koperku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować tatar z łososia?

  1. Łososia zamroziłam na 24 godziny, a następnie rozmroziłam w lodówce.
  2. Posiekałam szalotkę, kapary i koperek.
  3. Posiekałam łososia (lepiej zrobić to nożem niż np. blendować).
  4. Wymieszałam wszystkie składniki, doprawiłam solą, pieprzem, skropiłam oliwą i sokiem z cytryny.
  5. Wstawiłam tatar na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zamiast tradycyjnych śledzi podaj tatar z łososia. Prosta przystawka zawsze rozbija bank. Pierwsza znika ze stołu - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl