Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Ewa Zwolak
Ewa Zwolak
Zaktualizowano 
Niektóre bakterie występujące w żywności mogą być potencjalne groźne dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Wbrew pozorom i powszechnym mitom mogą być one obecne nie tylko w produktach kupowanych od właścicieli małych gospodarstw rolnych, ale także w jajkach, mięsie i mleku, które dostępne są w supermarketach. Za rozwój części bakterii w żywności odpowiadamy sami m.in. przez niewłaściwe przechowywanie żywności. Sprawdź, jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych! pixabay.com
Niektóre bakterie występujące w żywności mogą być potencjalne groźne dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Wbrew pozorom i powszechnym mitom mogą być one obecne nie tylko w produktach kupowanych od właścicieli małych gospodarstw rolnych, ale także w jajkach, mięsie i mleku, które dostępne są w supermarketach. Za rozwój części bakterii w żywności odpowiadamy sami m.in. przez niewłaściwe przechowywanie żywności. Sprawdź, jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych!

Wyróżnia się dwa podstawowe zagrożenia związane z obecnością drobnoustrojów w żywności. Pierwsze z nich związane jest ze znacznym pogorszeniem jej walorów smakowych, czego konsekwencją jest zepsucie. Z kolei drugie zagrożenie związane jest z obecnością bakterii, wirusów i grzybów chorobotwórczych, które mogą skutkować zatruciem pokarmowym, będącym zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia człowieka.

Wśród najpowszechniejszych przyczyn skażenia żywności drobnoustrojami chorobogennymi można wymienić:

  • Nieprzestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy przez pracowników.
  • Niewłaściwe przechowywanie surowców naturalnych.
  • Stosowanie nieodpowiednich metod nawożenia (np. fekaliami).
  • Niewłaściwa higiena produkcji, pakowania i dystrybucji produktów spożywczych.

Najczęstsze zatrucia pokarmowe wynikają ze spożycia produktów surowych – jaj, mięsa i mleka.

Niekiedy sami możemy przyczyniać się do wyhodowania chorobogennych bakterii w żywności m.in. przez nieodpowiednie jej przyrządzanie i przygotowanie. Ważne, by przestrzegać kilku podstawowych zasad:

  • Zawsze wybieraj produkty wysokiej jakości – unikaj spożywania żywności zanieczyszczonej o nieprzyjemnym zapachu.
  • Przed spożyciem dokładnie myj owoce i warzywa. Dzięki temu można zminimalizować ryzyko zagrożeń z zanieczyszczeń biologicznych.
  • Zadbaj o odpowiednią obróbkę żywności: suszenie, mrożenie, pasteryzację i sterylizację.
  • Odpowiednio przechowuj żywność – takie zalecenie znajduje zwykle na opakowaniu produktów spożywczych.

6 najbardziej zabójczych rodzajów bakterii, które występując w Polsce.

Uwaga! Te bakterie są odporne na antybiotyki – 6 najbardziej...

Wideo

Materiał oryginalny: Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych? - Strona Zdrowia

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie