W skrócie
Pyszny piernik świąteczny to aromatyczny wypiek z użyciem zmielonych orzechów włoskich, płynnego miodu i własnoręcznie zrobionej przyprawy do piernika. Jeśli korzystasz z gotowej mieszanki, upewnij się, że nie zawiera cukru, kakao i mąki pszennej. Jeśli chcesz, aby wypiek był wilgotny, to do ciasta dodaj powidła śliwkowe. Zobacz przepis na domowego piernika świątecznego.
Piernik świąteczny – przepis na apetyczny wypiek
Liczba porcji: na 20 porcji.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 180 g cukru pudru,
- 50 g cukru,
- 250 g miękkiego masła,
- 250 g miodu,
- 150 g zmielonych orzechów włoskich,
- 5 jajek,
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 10 g sody oczyszczonej,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki powideł śliwkowych.
Jak zrobić piernik świąteczny?
Sposób przygotowania:
- Do rondla o grubym dnie wsypuję cukier i podgrzewam. Ma się skarmelizować, zbrązowieć i się rozpuścić.
- Następnie cukier puder utarłam mikserem z miękkim masłem. W tym czasie umyłam jajka i oddzieliłam żółtka od białek.
- Następnie wymieszałam ze sobą sodę oczyszczoną z przyprawą do piernika, zmielonymi orzechami i połową mąki pszennej.
- Do utartego masła dodałam po kolei żółtka, skarmelizowany cukier, płynny miód i wymieszaną sodę oczyszczoną z przyprawą do piernika i resztą mąki.
- Białka ubiłam na sztywną pianę i połowę dodałam do ciasta. Następnie dosypałam pozostałą mąkę pszenną i dokładnie wymieszałam.
- Resztę ubitych białek delikatnie wmieszałam do masy.
- Do masy piernikowej dodałam powidła śliwkowe.
- Keksówkę o długości 40 cm posmarowałam masłem pozostałym na sreberku i wysypałam dokładnie bułką tartą.
- Masę na piernik świąteczny przelałam do keksówki i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180° Celsjusza. Ciasto piekłam przez godzinę.
- Piernik świąteczny wyjęłam z foremki i odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
Ważne, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Dzięki temu unikniesz zakalca.
Sposób podania piernika świątecznego
Przed podaniem piernik świąteczny można udekorować polewą czekoladową. Upieczone ciasto można także udekorować lukrem cytrynowym lub posypać cukrem pudrem. Świetnie sprawdzają się dekoracje cukrowe w kształcie śnieżynek.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?