- Uważa się je za jedno z najlepszych źródeł błonnika. W malinach występują antocyjany i związki należące do grupy polifenoli, które mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych czy chorób układu krążenia - opowiada Zofia Gorgol i dodaje: - Zawarty w nich kwas ellagowy chroni przed chorobami nowotworowymi, ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Owoc maliny to ważne źródło składników mineralnych takich jak żelazo - składnik hemoglobiny czy magnez, który regeneruje substancję włóknistą nerwów. Oddzielną grupę stanowią witaminy. Na uwagę zasługuje witamina A, niektóre witaminy z grupy B (głównie B3), witamina PP i C- wylicza pani Zofia.
Już od wieków wiadomo, że najlepsza na przeziębienie jest herbata z malinami. Wywar z kwiatów i liści możemy też stosować przeciwko wągrom i opryszczkom.
Owoce stosowane są również przy leczeniu miażdżycy i nadciśnienia, jednak zdarza się, że wywołują uczulenie. Wtedy trzeba je wykluczyć z diety.
Spragnionym malinowych dobrodziejstw podajemy przepis na nalewkę rozgrzewającą.
Przepis pani Zosi
Malinowa nalewka
rozgrzewająca
1 kg malin
50 dag cukru
750 ml wódki
1 cytryna
250 ml wody
Zagotować wodę z cukrem
i sokiem wyciśniętym z cytryny. Czyste, przebrane, ale nieumyte maliny włożyć do miski, rozgnieść i zalać ugotowanym roztworem. Odstawić na 12 godzin, zagotować, przecedzić i gorący sok malinowy wymieszać z alkoholem. Przelać do niedużych
butelek i trzymać w ciemnym miejscu.
Nalewka świetnie rozgrzewa dodana do herbaty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?