13 z 20
PAŁECZKI NA PAŁKACH W ŻABCE...

PAŁECZKI NA PAŁKACH W ŻABCE


Kolejny przypadek salmonelli: GIS ostrzegł przed mrożonymi pałkami kurczaka w opakowaniach po 600 g – ze względu na bakterię Salmonella enteritidis. Najpierw, w wyniku działań władz Włoch, wykryto bakterie Salmonella enteritidis, Salmonella newport i Salmonella virchow w 3 partiach filetów z kurczaka w marynacie. Nasza Inspekcja Weterynaryjna ustaliła, że wspomniane na początku udka pozyskano z jednej z trzech partii ubojowych, których dotyczyło powiadomienie Włoch, i poddano mrożeniu w zakładzie obiorcy mięsa. Obróbka cieplna minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do salmonellozy. Pałki zamrożono 6 maja, data przydatności – 2 listopada 2020. Producent Janex, zakład rozbioru w Warszawie uznał na swojej stronie partię za niezdatną do spożycia i powiadomił odbiorcę o konieczności wycofania towaru.

14 z 20
Z SALMONELLĄ W SERCU...

Z SALMONELLĄ W SERCU
Z powodu Salmonella enteritidis wycofano tez dwie partie mięsa drobiowego. Inspekcja Weterynaryjna wykryła ją w 1 z 5 próbek wycinków skórek szyi kurcząt oraz w 1 z 5 próbek ud z kurcząt. Drobiu nie je się na surowo, a obróbka cieplna zmniejsza ryzyko zakażenia, jednak bakterie mogą przed obróbką przenieść się z mięsa na inne powierzchnie. Wycofano też ćwiartki, filety z piersi, kurczaki bez podrobów, łapy, podudzia, serca i wątroby, uda i skrzydełka. Dodatkowo Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ciechanowie polecił producentowi, czyli spółce Cedrob, podjęcie działań w odniesieniu do partii mięsa pozyskanej po partii, w której badający stwierdzili Salmonella enteritidis.

15 z 20
TA METKA JUŻ NA MECIE...

TA METKA JUŻ NA MECIE

Z handlu wycofano metkę cebulową gdańskiej firmy Nowak. Powód: wyjątkowo wredna bakteria Listeria monocytogenes. Może ona powodować listeriozę atakującą głównie kobiety w ciąży, mogącą zabić płód. Inspekcja Weterynaryjna wykryła ją w partii nr 234600. Oprócz tego, że wycofano towar, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Pruszczu Gdańskim zobowiązał producenta do mycia i dezynfekcji pomieszczeń, z których pochodziła zakażona partia towaru, oraz do weryfikacji zakładowych procedur opartych na zasadach HACCP (system analiz zagrożeń).

16 z 20
CHIPSY DOPRAWIONE BENZO(A)PIRENEM...

CHIPSY DOPRAWIONE BENZO(A)PIRENEM


Chodzi o chipsy bananowe w paczkach po 250 g. Sprawdź, czy taka nie leży w twojej szafce kuchennej: producent Bakalland Warszawa, numer partii 5E.1903.53, minimalna trwałość 09.2020. Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła bowiem w próbkach przekroczenie poziomu benzo(a)pirenu. Zgodnie z oceną Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego spożycie jest ryzykowne dla zdrowia. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Białej Podlaskiej nakazał nie tylko wycofanie wskazanej partii, ale pobrano próbki innych partii z tego surowca w celu przebadania „w kierunku wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych”. Bakalland zaś niezwłocznie wszczął procedury.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Raport z trybun. Beka na Lechu, feta na Jadze. W Legii chcą więcej

Raport z trybun. Beka na Lechu, feta na Jadze. W Legii chcą więcej

56-latek z Lęborka usłyszał zarzuty elektronicznych kontaktów pedofilskich z 13-latką

56-latek z Lęborka usłyszał zarzuty elektronicznych kontaktów pedofilskich z 13-latką

Ten kolor paznokci jest obłędny. Poproś o niego swoją manicurzystkę

Ten kolor paznokci jest obłędny. Poproś o niego swoją manicurzystkę

Zobacz również

Raport z trybun. Beka na Lechu, feta na Jadze. W Legii chcą więcej

Raport z trybun. Beka na Lechu, feta na Jadze. W Legii chcą więcej

Pogoń za pijanym kierowcą seata, który taranował motocyklistów. Miał ponad 3 promile

Pogoń za pijanym kierowcą seata, który taranował motocyklistów. Miał ponad 3 promile