Wrzuć na ruszt

Monika Węgrzyn
"Polska"
Udostępnij:
Podpowiadamy, jak ułożyć menu, czym urozmaicić posiłek i co podać do picia. Mamy też kilka dobrych rad, które zawsze się przydają!

Szumi dokoła las. Dzieci zajmują się sobą i spokojnie obserwują żaby. Babcia drzemie na le- żaku. Słońce ma się ku zachodowi i pan domu, czyli mistrz ceremonii, rozkłada ruszt... Zanim jednak do tego momentu dojdzie - przygotujmy się! Zacznijmy od zakupu sprzętu, którego pełny wybór oferują sklepy realne i internetowe. Można też wejść na strony WWW i poszperać wśród tysięcy przepisów na dania z grilla, które są tam dostępne. No i warto przypomnieć sobie kilka zasad, które gwarantują, że zabawa będzie udana.

Bezpieczeństwo
Aby impreza w plenerze była dla wszystkich przyjemnością, warto przestrzegać kilku prostych reguł. Nie należy więc grillować w bezpośrednim sąsiedztwie innych, niegrillujących osób. Ruszt należy ustawić tak, aby wonny dym - jakże mile wiercący nam w nozdrzach - nie przeszkadzał tym, którzy w zabawie nie biorą udziału. Jeśli w towarzystwie są dzieci, ani na chwilę nie pozostawiamy palącego się grilla bez naszego nadzoru. Pilnujemy go nawet po wygaszeniu, dopóki żar nie zniknie zupełnie. Nie rozpalamy węgla przy użyciu benzyny ani rozpuszczalnika. Ustawiamy urządzenie na twardym podłożu, sprawdzając dwa razy, czy stoi stabilnie. Miejsce na grillowanie powinno być przewiewne, co sprzyja procesowi pieczenia. Być może to, co piszę, wydaje się wam głupie czy choćby mało poważne, ale ja już w życiu plenerowym widziałam niejedno, czego absolutnie nie chciałam widzieć. Tak więc z maniackim uporem powtarzam: gwarancją dobrej zabawy przy grillu jest bezpieczeństwo i komfort wszystkich dookoła.

Smak
Przed przystąpieniem do grillowania organizatorzy imprezy powinni ustalić z uczestnikami, jakie dania ich interesują. Bo może się zdarzyć tak, że ambitna pani domu przygotuje krewetki zawijane w boczek, ananasa z grilla z musem truskawkowym, skrzydełka w miodzie i szaszłyki wegetariańskie z cukinią, a towarzystwo będzie nastawione na karkówkę z czosnkiem i kaszankę. No i klapa. Jeśli nie ustalamy menu przed wypadem w plener, warto też wziąć pod uwagę, że na grilla może przypałętać się każdy, nawet jakiś wegetarianin - wówczas szaszłyki warzywne są świetnym rozwiązaniem, bo smakują także mięsożernym. A upieczona w folii cukinia faszerowana fetą wygrywa z niejedną kiełbasą!

Szaszłyki warzywne

- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 1 kukurydza
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 ząbki czosnku ewentualnie 3 cebule
- 3 papryki

Sposób przygotowania:

l bakłażana kroimy na kawałki, obsypujemy solą i zostawiamy na sicie na 20 min l pozostałe warzywa kroimy na dość duże kawałki l czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do oliwy l bakłażana płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem l warzywa nabijamy na szpadki, smarujemy oliwą i grillujemy.

Warto też zachować równowagę między ekstrawagancją a tradycją. Obok kiełbasy i karkówki na ostro z powodzeniem mogą wystąpić szaszłyki z indyka z ananasem i sezamem. Różnorodność to jest to! W grillu eklektyzm jest nie tylko dozwolony, ale wręcz pożądany. Wszelkie mięsa przeznaczone do pieczenia na ruszcie warto wcześniej zanurzyć w ulubionej maceracie. Może być gotowa, z proszku czy wyprodukowana samodzielnie (do drobiu polecam sok ananasowy z czosnkiem). Pamiętajmy jednak, że o ile wieprzowina może się macerować całą noc, o tyle delikatny kurczak nie powinien przebywać w kwaśnej zalewie dłużej niż pół godziny.

Mięsa na grill muszą być pokrojone w sensowne porcje, aby nie dochodziły godzinami i aby każdy mógł skosztować po kawałeczku tego i tamtego, a nie najeść się do syta pierwszą porcją. Podczas grillowania należy mięsa polewać i smarować, aby zbytnio nie obeschły. Do tego celu używane są najróżniejsze płyny, od standardowej oliwy począwszy, przez piwo i miód, na coca-coli skończywszy. Co kto lubi. Warto tylko uważać, aby podczas grillowania tłuszcz nie ściekał na żar, gdyż tworzą się wtedy bardzo niezdrowe związki chemiczne, które osiadają na mięsie. Aby temu zapobiec, tłuste mięsa można piec na specjalnych tackach do grillowania. Niektóre potrawy, wymagające dłuższego pieczenia, warto zawinąć w folię aluminiową.

Tak należy postąpić na przykład z ziemniakami faszerowanymi serem czy tilapią (rodzaj ryby) z fetą i pomidorami. Wszystko, co jest z natury mokre i takie ma pozostać, najlepiej zawinąć w folię. Nie należy układać mięsa na grillu, zanim nie wypali się do końca podpałka do węgla drzewnego, gdyż jej aromat nie jest zachwycający. Dobrze jest mięsiwa porząd- nie doprawić, bo na imprezie w plenerze wszyscy oczekują mocnych wrażeń - nie żałujmy więc czosnku, papryki, przypraw w proszku i płynie. Każdy kawałeczek mięsa ma mieć charakter. Nie nastawiajmy się przy tym na szybki efekt. To ma być wielogodzinna zabawa, a nie połknięty w biegu lunch.

Dodatki
Mięsa z grilla wymagają odpowiedniej oprawy. Nie żałujmy czasu na przygotowanie kilku sosów. Dobrym pomysłem będzie zestaw o różnych smakach, na przykład sos słodko-kwaśny, tzatziki, czosnkowy na bazie majonezu z jogurtem, śmietanowy z zieleniną, musztardowy z sokiem pomarańczowym itd. Obowiązkowo keczup i musztarda. Dobrym dodatkiem są też sałaty. Tu jest pole dla inwencji. Od zwykłej zielonej sałaty ze śmietaną poprzez mieszane sałaty z winegretem czy sałatkę grecką, po szpinakową z mandarynkami. Im większa różnorodność, tym lepiej. Sałatki są dodatkiem nie tylko smacznym, ale też niezbędnym, aby pomóc organizmowi strawić taką ilość mięsa! Aha, nie zapomnijcie o chlebie. Wśród gości może trafić się też taki konsument jak mój synek Julek, który z dań z grilla jada wyłącznie przypieczony chleb (może być z roztopionym plasterkiem sera). Dobra jest bagietka pokrojona lub - sposobem francuskim - połamana na kawałki.

Napoje
Teraz znalazłam się w trudnej sytuacji. Są bowiem ludzie, którzy za dobre przyjęcie grillowe uważają tylko takie, gdzie wypada po pół litra czystej na głowę. Nie będziemy się tu jednak nimi zajmować, bo od doradzania im są specjalne poradnie. My pomyślmy raczej o czymś przyjemnym. Na przykład - jeśli dzień jest upalny - o dobrze schłodzonym różowym winie musującym. Idealne na upał. Jeśli lodówki w pobliżu brak, postawmy na czerwo- ne wytrawne, bo ono zniesie temperaturę w cieniu. Lepiej jest unikać win bardzo wytrawnych, gdyż wielu ludzi ich nie lubi. Raczej więc merlot niż cabernet.

Do dań z polskiej tradycji ogniskowej dobrze pasuje też piwo. Musi jednak być schłodzone, bo od ciepłego piwa gorszy jest tylko zimny bigos. Jeśli biwakujemy w pobliżu strumienia czy jeziora, w razie braku lodówki można butelki czy puszki włożyć do torby z materiału i dobrze przywiązać przy brzegu, tak aby zawartość była zanurzona. W ten sposób piwo osiąga zupełnie przyzwoitą temperaturę. Z koktajli - wobec braku na łące blendera - polecę chyba tradycyjnie piwo z sokiem lub coca-colę. Nie jestem miłośniczką tych napojów, ale przyznam, że przy grillu (i tylko wtedy) mi smakują. No i oczywiście soki, woda i co kto lubi. Pamiętajcie o dzieciach, od słonego jedzenia bardzo będzie im się chciało pić. Warto też mieć w odwodzie termosy z kawą i herbatą, bo niektórzy będą się domagać gorących napojów.

Wygoda
Powtórzę raz jeszcze - grill to przede wszystkim zabawa. Dlatego też wrzućcie na luz. Nie wysilajcie się na "prawdziwą" zastawę, plastikowe talerze i sztućce w zupełności wystarczą. Wiem, że są wśród nas kobiety ambitne i do nich właśnie apeluję - odpuśćcie sobie także strojenie się.

W zapadającym zmierzchu i tak nikt nie zwróci uwagi na ekstramakijaż, a nowiutka sukienka może fatalnie skończyć, polana sosem z kurczaka. Spróbujcie sobie raczej przypomnieć kilka naprawdę zabawnych anegdot, którymi będziecie bawić towarzystwo. Bo plenerowe przyjęcie przy grillu może być naprawdę wielką frajdą.
REKLA

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie