Dodatkowe nakrycie
Dodatkowe nakrycie w czasach pogańskich zostawiano dla dusz zmarłych. Zresztą, obchody przesilenia zimowego mają wiele elementów zadusznych. Kiedy wigilia została przejęta przez Kościół Katolicki, zaczęto odchodzić od tego znaczenia i pojawił się wędrowiec. Pusty talerz uważano za przejaw chrześcijańskiej gościnności.
Ile potraw powinno znaleźć się na wigilijnym stole? Czytajcie dalej.
12 potraw wigilijnych
Wieczerza wigilijna, do której wszyscy siadali zawsze głodni po całodziennym poście składała się zawsze z kilku dań, ale liczba potraw bywała różna: 7 (bo tyle jest dni tygodnia), 9 (dla wspomnienia chórów anielskich) lub 12 (tylu było apostołów).
Dlaczego na wigilijnym stole królują ryby, mak i groch? O tym piszemy na kolejnym slajdzie.
Ryby, mak i groch
Reliktem pogańskiego kultu zmarłych są niektóre składniki i potrawy wigilijne, np. mak, groch, kutia. Kiedyś uznawane były za żałobne i zjadano je podczas styp zadusznych.