1/11
Vege grill w sam raz na upały: przepisy na zdrowe dania z rusztu. Alternatywa dla tłustego grilla mięsnego
fot. iStock/Mindstyle
2/11
Składniki:...

Pomysły na wege grilla: #10 FASZEROWANE PIECZARKI

Składniki:

> 7 pieczarek portobello
> 100 g sera z niebieską pleśnią
> 50 g tartej mozzarelli
> pół cebuli
> 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
> pieprz
> olej rzepakowy


Przepis:

1. Z pieczarek odcinamy nóżki.

2. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy pokrojone w drobną kostkę nóżki pieczarek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy do zrumienienia.

3. Po ostudzeniu dodajemy do tego małe kawałki sera pleśniowego, mozzarellę, świeżo zmielony pieprz i natkę.

4. Na rozgrzany grill kładziemy pieczarki od strony blaszek, grillujemy 10 minut.

5. Po tym czasie odwracamy grzyby, napełniamy je farszem i grillujemy kolejne 10 minut.

źródło: www.smaker.pl

3/11
Składniki:...

Pomysły na wege grilla: #9 SZPARAGI W CYTRYNOWEJ CUKINII

Składniki:

> 1 pęczek zielonych szparagów
> 1 cukinia
> 1 cytryna
> 2 łyżki oliwy
> 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu


Przepis:

1. Przy pomocy obieraczki cukinię obrać na szerokie, cienkie obierki. Obierać tylko miąższ cukinii, wnętrze z pestkami wyrzucić.

2. Cukiniowe obierki przełożyć do miseczki. Cytrynę otrzeć ze skórki i wycisnąć sok, dodać do obierek razem z oliwą i czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić na bok na 5 – 15 minut.

3. W międzyczasie szparagi umyć, osuszyć, odciąć zdrewniałe końcówki i obrać do połowy wysokości. Każdego szparaga owijać w paski cukinii, następnie odkładać na blachę do pieczenia.

4. Kiedy wszystkie będą gotowe, ułożyć na tacce grillowej. Piec do zarumienienia, pamiętając, by obrócić szparagi na drugą stronę.

5. Gorące obsypać solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

źródło: www.jadlonomia.com

4/11
Składniki:...

Pomysły na wege grilla: #8 NUGGETSY Z KALAFIORA

Składniki:

> 1 główka kalafiora
> 1 szklanka mąki z ciecierzycy (może być też zwykła)
> 1¼ szklanki wody lub mleka roślinnego (lub więcej, gdyby ciasto zaczęło gęstnieć)
> 2½ łyżeczki czosnku w proszku
> 2 łyżeczki wędzonej papryki
> ½ łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
> kilka garści płatków kukurydzianych
> sól oraz pieprz


Przepis:

1. Kalafior obierz z liści i ponacinaj główki na średniej wielkości kawałki. Ugotuj je na parze bądź w wodzie, aż będą miękkie, ale nadal lekko al dente.

2. Do mąki z ciecierzycy dodaj przyprawy oraz wodę i wymieszaj na gładkie ciasto. Odstaw na kilka chwil i nagrzej piekarnik na 220°C.

3. Płatki kukurydziane przesyp do szerokiej, płaskiej miski i gnieć je w palcach, aby pokruszyły się na mniejsze kawałki. Kalafiory zamaczaj najpierw w cieście z ciecierzycy, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych – i przekładaj na tackę grillową.

4. Tak opanierowane skrzydełka piecz na grillu na tacce grillowej, aż staną się złociste. Pamiętaj, by obrócić je na drugą stronę.

5. Podawaj z ulubionym sosem.

źródło: www.ervegan.com

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Ważne spotkanie. Czego dotyczyły rozmowy rządów Polski i Ukrainy?

AKTUALIZACJA
Ważne spotkanie. Czego dotyczyły rozmowy rządów Polski i Ukrainy?

Gry na kwiecień w PS Plus ogłoszone. Hit sprzed kilku miesięcy już w abonamencie!

Gry na kwiecień w PS Plus ogłoszone. Hit sprzed kilku miesięcy już w abonamencie!

Kibice w Cardiff pokazali, jak dopingować reprezentację. Teraz czas na PGE Narodowy

Kibice w Cardiff pokazali, jak dopingować reprezentację. Teraz czas na PGE Narodowy

Zobacz również

"Polska husaria" wylądowała w Warszawie. Czas zacząć "misję Euro"

"Polska husaria" wylądowała w Warszawie. Czas zacząć "misję Euro"

Wystawa pokazująca zniszczenie i odbudowę Gdańska otwarta przez IPN

Wystawa pokazująca zniszczenie i odbudowę Gdańska otwarta przez IPN