Wakacyjne zakażenia i zatrucia

Krzysztof Kowalczyk
Udostępnij:
Bąblowica, jersinoza, malaria - na te choroby Polacy będą częściej zapadać w te wakacje, ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.

Ale okres wypoczynkowy wiąże się też z większym ryzykiem zakażeń salmonellą oraz zatruć grzybami.
Według GIS w tym roku wzrosło ryzyko zakażenia się bąblowicą wielojamową - groźną i trudną w leczeniu chorobą pasożytniczą roznoszoną przez lisy. Wiąże się to ze wzrostem ich populacji. Uważać szczególnie należy przy zbieraniu leśnych owoców: malin i jagód. Nie wolno ich spożywać prosto z krzaka. Trzeba je dokładnie umyć w letniej wodzie.

Inspektorat ostrzega też przed zagrożeniem epidemią jersinozy - zakaźną chorobą układu pokarmowego objawiającą się ostrą biegunką. GIS informuje o nowym, bardziej niebezpiecznym szczepie bakterii, która dotąd występowała tylko w USA. W pierwszej połowie czerwca wykryto ponad dwadzieścia przypadków zachorowań (rok temu było ich zaledwie sześć), ale może być ich znacznie więcej, bo badań wykrywających tę bakterię robi się w Polsce za mało.

- Zwiększone ryzyko zachorowań wiąże się z letnią modą na grilla - mówi Jan Bondar, rzecznik GIS. - Jersinozą zakażamy się bowiem, jedząc surowe lub niewysmażone mięso.

Coraz większa liczba osób spędzających wakacje w krajach tropikalnych powoduje wzrost zachorowań na malarię, która w skrajnym przypadku może doprowadzić do śmierci. W tym roku zanotowano już dziesięć przypadków zachorowań, dwukrotnie więcej niż w tym samym okresie ub.r.

- Leki antymalaryczne są obowiązkowe dla wszystkich udających się w tropiki. Należy się też zaszczepić przed innymi egzotycznymi chorobami - mówi Bondar.

Jak co roku w wakacje wzrasta ryzyko zakażenia salmonellą. Choć dziś ta choroba nie jest już tak częsta jak kilka lat temu, zakażenia nadal są dość powszechne. Mycie rąk to podstawowa zasada, która pozwala ustrzec się zakażenia. Trzeba też pamiętać, że artykułem podwyższonego ryzyka są surowe jajka.

W Polsce w okresie letnim nadal wiele osób zatruwa się grzybami leśnymi. Nie zbierajmy grzybów, które budzą choćby najmniejsze wątpliwości - to najprostsza rada, by uniknąć zatrucia.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie