W sklepach brakuje drożdży. Jak radzą sobie z tym firmy, które je produkują?

Kacper Jurkiewicz
Kacper Jurkiewicz
W wielu sklepach brakuje drożdży, których używamy do pieczenia ciast oraz chleba
W wielu sklepach brakuje drożdży, których używamy do pieczenia ciast oraz chleba PixaBay
W sklepach od pewnego czasu zaczyna brakować drożdży. Klienci odwiedzają różne sklepy, by zdobyć chociaż paczkę. Sytuacja związana jest zarówno z trwającą pandemią, jak i zbliżającymi się świętami. Zapytaliśmy Lesaffre Polska SA, jedną z firm, która produkuje drożdże, o to jak radzą sobie w tym trudnym czasie.

W sklepach brakuje drożdży? Jak sobie z tym radzą firmy?

Na początku pandemii koronawirusa w Polsce ze sklepów znikała mąka oraz makarony. Puste półki szokowały klientów sklepów przez pierwsze dni. Później na szczęście sytuacja wróciła w miarę do normy i klienci nie muszą narzekać na braki w sklepach. Towarem deficytowym stały się jednak drożdże.

Jak radzą sobie firmy, które je produkują? Oczywiście, zauważyły one wzmożony pobyt. Zapytaliśmy o to jedną z nich.

- W związku ze wzrostem popytu na drożdże piekarskie, obserwowanym szczególnie na rynku detalicznym, pragniemy poinformować, że fabryka Lesaffre Polska SA w Wołczynie, pozostaje w pełni działań i dokłada wszelkich starań, w zakresie zaspokojenia wszystkich zamówień swoich klientów, z którymi jesteśmy w stałym kontakcie - mówi Dariusz Rompa, prezes zarządu
Lesaffre Polska SA.

Sprzedaż drożdży wzrosła szczególnie przed świętami. Wiele osób przygotowuje własne wypieki, a przy różnych ciastach drożdże są niezbędne. W trakcie pandemii sporo osób zdecydowało się także na pieczenie własnego chleba.

- Sytuacja z jaką obecnie się mierzymy, nie wynika ze zwyczajowej konsumpcji drożdży, której wysokość śledzimy regularnie, dostosowując profil naszej działalności do trendów panujących na rynku, ale związana jest z potrzebami zabezpieczeń podstawowych surowców i środków spożywczych, jakie w ostatnim czasie poczynili klienci przemysłowi i detaliczni. Wynikające z tego zwielokrotnione zamówienia są dla nas wyzwaniem, któremu jednak staramy się sprostać - informuje prezes zarządu Lesaffre Polska SA.

Jednak pomimo zwiększonych zamówień fabryka Lesaffre Polska SA stara się nadążać za potrzebami rynku.

- Wielkość produkcji fabryki w Wołczynie pozwala na zwyczajowe zaspokojenie potrzeb zarówno rynku polskiego, jak i szeregu rynków zagranicznych, obsługiwanych w naszym zakresie. Przy tej wysokości produkcji posiadamy wciąż pewne rezerwy produkcyjne, wynikające z zabezpieczenia ciągłości biznesu, które obecnie zostały uruchomione i służą nam do wsparcia obsługi zamówień bieżących - powiedział Dariusz Rompa.

Firma wprowadziła także większe opakowanie drożdży, które przyda się szczególnie osobom, które sporo wypiekają.

- W ubiegłym tygodniu podjęliśmy decyzje o wprowadzeniu do sklepów drożdży w formacie 500g, marki PERFEKTA, które dotychczas dostępne były jedynie dla piekarni, a teraz są już dostępne dla klienta detalicznego, w kilku sieciach spożywczych.

W tym intensywnym czasie przed producentami drożdży jest spore wyzwanie i ogromna ilość pracy.

- Nie ustajemy w swoich zwyczajowych działaniach na rzecz zwiększania wydajności maszyn i urządzeń, co przekłada się na możliwości produkcji większej ilości drożdży, w krótszym czasie. To fakt, że nasze moce produkcyjne są teraz mocno eksploatowane, ale nadal nasze deklaracje w stosunku do klientów, mają pokrycie w realizowanych dostawach, a stałe monitorowanie sytuacji będzie podstawą do podejmowania kolejnych działań wspierających obsługę rynku, w razie konieczności - przyznaje prezes zarządu Lesaffre Polska SA..

Wygląda na to, że jeszcze w ostatnie dni przed Wielkanocą, a także po świętach w wielu miejscach znajdziemy drożdże, które są obecnie dla wielu bardzo potrzebnym towarem.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: W sklepach brakuje drożdży. Jak radzą sobie z tym firmy, które je produkują? - Dziennik Zachodni

Wróć na i.pl Portal i.pl