Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W dobrej pizzy najważniejsze jest zawsze ciasto [wideo]

Joanna Boroń
Joanna Boroń
Radek Koleśnik
Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. To świetna okazja, by samemu upiec ten włoski specjał

Raffaele Esposito w 1889 roku dla królowej Włoch przygotował pierwszą pizze margheritę, czyli z pomidorowym sosem, mozzarellą i bazylią. Nie mógł przypuszczać, że to danie doczeka się swojego dnia w kalendarzu. 9 lutego Dzień Pizzy obchodzą Polacy, Rosjanie i Włosi. Brytyjczycy świętują 1 lipca, a Brazylijczycy 13 dni później obchodzą „urodziny pizzy”. A jak wy planujecie świętować?

Z pizzerni, mikrofalówki czy własnego piekarnika?

Idealna pizza, według włoskiej definicji, to taka na cieniutkim, mocno wypieczonym spodzie, z niewielką liczbą dodatków. Taki efekt trudno uzyskać w domowych warunkach, bo potrzebna jest temperatura pieczenia ponad 300 stopni Celsjusza, tymczasem większość piekarników uzyskuje maksymalnie 250 stopni. Ale Tomasz Krakowski z koszalińskiej Fregaty podpowiada, że można zainwestować w specjalny kamień do wypieku pizzy, który pozwala uzyskać lepszy efekt: - W domowych warunkach lepiej wychodzi pizza na grubszym spodzie. Należy też ją dłużej piec. W dobrych piecach do pizzy wystarczą trzy minuty, w domowych warunkach około dziesięciu minut, o ile piekarnik był naprawdę dobrze rozgrzany.

Ciasto najważniejsze

Jeśli marzy nam się własnoręcznie przygotowana pizza, do wyboru mamy kilka opcji - możemy kupić gotowe spody, które są już wstępnie podpieczone, surowe ciasto na pizzę (znajdziemy je w ofercie większości marketów) lub przygotować własne. To wcale nie jest takie trudne.

Ciasto na pizzę według klasycznej włoskiej receptury zawiera w sobie niewiele składników. Na trzy, cztery pizze potrzebujemy: 2o g drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 300 g mąki pszennej, 1/4 łyżeczki soli, 4 łyżki oliwy z oliwek oraz mąki do podsypywania.

Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży z cukrem w 150 ml letniej wody, odstawiamy je pod przykryciem na 10 minut. Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.

Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki, dzielimy na 4 porcje i rozwałkowujemy na owalne lub okrągłe pizze. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ulubione składniki - koniecznie sos pomidorowy (może to też być nasz ulubiony ketchup), ser. Pamiętajmy jednak, by tych dodatków nie było za dużo.

Tak przygotowane ciasto z dodatkami pieczemy kolejno w rozgrzanym piekarniku w maksymalnej temperaturze aż pizze będą chrupiące. Podajemy na włoską modłę z aromatycznymi oliwami albo prostym sosem czosnkowym (gęsty jogurt, trochę majonezu, czosnek i sól). I gotowe!

Popularne na gk24:

Gk24.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!