Uwaga! Tatar wołowy wycofany ze sprzedaży. Jego spożycie może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy! Najnowsze ostrzeżenia GIS

adek
Spożycie tego tatara może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy!
Spożycie tego tatara może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy! pixabay.com
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed wieloma produktami, które mogą być groźne dla Twojego zdrowia. Najnowsze ostrzeżenia GIS z 24 kwietnia 2024 roku informują o tatarze, którego spożycie może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy.

Spis treści

Nowe ostrzeżenia GIS z 23.04.2024

Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego z określonej poniżej partii.

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g

Numer partii: 1032604

Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024

Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Salmonellozy durowe i jelitowe

Salmonelozy są to choroby powodowane przez pałeczki Salmonella, które dzieli się na durowe i jelitowe.

Człowiek może zakazić się poprzez:

  • spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella,
  • spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko),
  • używanie skażonego sprzętu kuchennego, maszyn do produkcji żywności.

W szczególnych warunkach (szpitale, domy opieki) zakażenie może się szerzyć drogą bezpośredniego kontaktu lub drogą powietrzną.

Objawy

Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.

Zachorowaniom na Salmonelozy można zapobiec poprzez:

  • przestrzeganie podstawowych zasad higieny przyrządzania posiłków
  • dezynfekcję pomieszczeń i przedmiotów, z którymi stykał się chory,
  • szczepienie ochronne przeciwko durowi brzusznemu – jest najpewniejszym sposobem zabezpieczenia przed zachorowaniem. Zalecane jest ono osobom podróżującym w obszary endemicznego występowania choroby oraz narażonym ze względu na rodzaj wykonywanej pracy. Ponadto, możliwe jest nałożenie obowiązku szczepień przeciwko durowi brzusznemu w sytuacji zagrożenia epidemicznego, stanu epidemii lub ze wskazań indywidualnych,
  • poddanie obowiązkowym badaniom sanitarno-epidemiologicznym osób podejmujących lub wykonujących prace w styczności z żywnością w zakładach produkcji i obrotu żywnością, z wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi lub wymagające bezpośredniego kontaktu z ludźmi, np. w zakładach opieki zdrowotnej czy przedszkolach. Badania te mają na celu wykrycie i odsunięcie od wykonywania ww. prac osób chorych i nosicieli pałeczek Salmonella. Ograniczy to ryzyko przeniesienia zakażenia na inne osoby.

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW A)

WZW A jest chorobą wywoływaną przez wirus A zapalenia wątroby z rodziny Picornaviridae, który jest odporny na działanie czynników zewnętrznych, tj. temperatura, substancje chemiczne. U osób dorosłych częstym objawem zakażenia HAV jest żółtaczka, której towarzyszą objawy ogólne, tj. gorączka, brak apetytu, nudności, wymioty. Objawy te pojawiają się 2-7 tygodni od momentu zakażenia i mogą trwać nawet przez wiele tygodni. U około 15% pacjentów objawy nawracają lub trwają ciągle nawet przez okres 6-9 miesięcy. U dzieci ponad 90% przypadków zakażenia tym wirusem przebiega bez objawów lub z objawami niespecyficznymi, bez żółtaczki.

Ludzie są jedynym rezerwuarem wirusa wywołującego WZW A, który przenoszony jest głównie drogą pokarmową.

Do zakażenia może dojść przez:

  • kontakt bezpośredni z zakażonym człowiekiem (np. przeniesienie wirusa poprzez nieumyte po wyjściu z toalety ręce),
  • kontakty seksualne z osoba zakażoną lub chorą,
  • najczęściej poprzez spożycie skażonego pożywienia (np. nieumytych owoców) i skażonej wody.

Czym jest listeroza?

Listeroza to zagrożenie przede wszystkim dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością, spowodowane bakterią Listeria monocytogenes. Bakterie są obecne w środowisku, a przypadki zatruć pokarmowych są rejestrowane na całym świecie.

Jak dochodzi do zakażenia?

Zakażenie może wystąpić poprzez kontakt z wydzielinami zakażonych zwierząt lub spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Objawy

  • U kobiet w ciąży mogą pojawić się objawy grypopodobne, zapalenie dróg moczowych, prowadzące do poważnych komplikacji.
  • U dorosłych najczęściej objawy nie występują.
  • U osób starszych i z obniżoną odpornością zakażenie może prowadzić do groźnych schorzeń, takich jak zapalenie opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Zapobieganie zakażeniu

  • Stosowanie środków ochronnych na farmach zwierząt.
  • Przestrzeganie zasad higieny podczas przygotowywania żywności.
  • Regularne mycie rąk, zwłaszcza przed posiłkami, po kontakcie ze zwierzętami i po skorzystaniu z toalety.

Leczenie listeriozy obejmuje antybiotykoterapię.

Alkaloidy pirolizydynowe – zagrożenie dla zdrowia

Alkaloidy pirolizydynowe, działające toksycznie i genotoksycznie, zostały wykryte w niektórych produktach. Zatrucia mogą prowadzić do poważnych schorzeń, a Główny Inspektorat Sanitarny regularnie informuje o produktach wycofywanych ze sklepów ze względów bezpieczeństwa.

Co zaleca Główny Inspektorat Sanitarny?

  1. Produkty objęte komunikatem należy natychmiast usunąć i nie spożywać.
  2. W przypadku objawów zatrucia pokarmowego, skonsultuj się z lekarzem.
Główny Inspektor Sanitarny wycofał szereg produktów spożywczych

Produkty wycofane przez GIS - ostrzeżenia kwiecień 2024. Nar...

GIS regularnie publikuje komunikaty o produktach, informując o nieprawidłowościach zagrażających zdrowiu.

Zakup jaj

Sprawdzaj, czy skorupki są czyste i nieuszkodzone.

Przechowywanie

Jaja powinny być przechowywane w lodówce zgodnie z terminem przydatności do spożycia.

Przygotowywanie potraw z jaj

  • Unikaj potraw zawierających surowe jaja, zwłaszcza dla osób wrażliwych.
  • Gotuj jaja dokładnie.
  • Po kontakcie z surowymi jajami, umyj ręce i naczynia.

Podawanie posiłków

Unikaj używania tych samych talerzy i sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami.

Główny Inspektorat Sanitarny – 100 lat służby cywilnej w Polsce

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Uwaga! Tatar wołowy wycofany ze sprzedaży. Jego spożycie może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy! Najnowsze ostrzeżenia GIS - Kurier Poranny

Komentarze 75

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

S
Sarah
12 października, 17:20, Obywatel:

A sprawa jest tego taka , że ten syf żywnościowy dzieje się w takich sklepach jak : AUCHAN , LIDL , BIEDRONKA , ŻABKA. Czyli same KORPORACJE :D. Czyżby korporacyjny chłam zaczął produkować towary po to żeby ludzi truć zgodnie z założonym planem globalnym i marzeniami wujka Billa Gatesa o DEPOPULIZACJI LUDNOŚCI to po pierwsze, a po drugie proponuje ażeby wpie.....talać SYNTETYCZNĄ WOŁOWINĘ? Czyżby oby to nie było to? W żywności żeby tlenek etylenu się znajdował. Co to jest?! Pod bombę te lewackie dziadostwo.

18 października 2021, 12:08, James Blant:

depopulacja.... w każdej postaci. korpo chemia nietykalna.

Wrocławianie odżywiają się w sklepach społem,Epimarkecie,halach targowych,słoiki w dyskontach i plastikach z cateringu

N
Natalia Capri
★ I am receiving $88 every hour to work on-net. ( t61t) I’ve never believed like it can be achievable however YHUG one of my greatest pal got $27,000 just in three weeks just working on this website.

:) HERE══════►►► Ww­w.S­m­a­r­t­C­a­r­e­e­r­1.c­o­m
S
Salem Merilyn
I get paid over $87 per hour working from home with 2 kids at home. I never thought I’d be able to do it but my best friend earn over $10k a month doing this and she convinced me to try. The potential with this is endless. ( x98w) All I do are easy tasks from this one cool site. check it out, AND GOOD LUCK:)

Visit This Website=====)>>> W­w­w.S­m­a­r­t­C­a­r­e­e­r­1.c­o­m
M
Mówię jak jest
Niechże wreszcie ci ludzie z GIS żyjący za nasze pieniądze wezmą się do tego , do czego ich powołano czyli zapewnienia nam

BEZPIECZNEJ dla naszego zdrowia żywności na rynku. Zamiast

przestrzegać po fakcie niech sprawdzają żywność przed wejściem na rynek i wstrzymują produkty szkodliwe nakładając

kary na ich producentów.
A
A.....j O... .
Jeśli to ma być ostrzeżenie to podajcie świeże wiadomości a nie dopisać d o 3-letniego artykułu nową pozycje. przecież nikt tego nie będzie czytał
G
Gość
to komunikat bez treści ,wymienić proszę jaki i gdzie ten produkt a nie ogólnie są na rynku,panowie to dzieci?
M
Mateusz Tatarczyk
Proszę mieć Komentarze za siebie [wulgaryzm] mać
N
Nina Malenczuk
Wiekszymi hienami nie da się być Krzyczycie o uważaniu i straszycie rakiem a potem w treści artykułu nie ma nawet wymienionych ciastek bo obejrzyj koniecznie naszą galerię.

Dziennikarstwo sięga dna.
A
Andrzej
Ilość i rodzaj tych artykułów jest porażająca.

Ciekawe, ilu potencjalnych konsumentów to przeczyta? Lista tych produktów powinna być wywieszona w sklepach je rozprowadzających.
G
Gość
25 sierpnia, 04:25, Piotr:

Cóż za idiotyczny portal. Ten sam artykuł umieszczony siedem (!) razy na jednej stronie. Artykul o obwodnicy Koszalina trzy razy na tej samej stronie, o tym jak mieszka Kożuchowska trzykrotnie, a o tym że nie żyje Charlie Watts dwukrotnie. Doprawdy, dziennikarstwo pełną gębą. Żenujące gp24.pl

Słuszna uwaga. A cholera mnie bierze jak oglądam tę Iwonę i tego Gerarda po kilka razy w tym samym wydaniu i już od wielu miesięcy. Gdyby mieli trochę przyzwoitości, to sami poprosiliby o zaprzestanie tych praktyk. Widać jednak, że nie przeszkadza im to, że oglądającym zbiera się na wymioty. A co do kilkunastokrotnych powtórek tej samej wiadomości, to widać, że ich twórcy mają od tego płacone. Inaczej, żaden mądry redaktor naczelny by takiej formy nie wymyślił.

J
James Blant
12 października, 17:20, Obywatel:

A sprawa jest tego taka , że ten syf żywnościowy dzieje się w takich sklepach jak : AUCHAN , LIDL , BIEDRONKA , ŻABKA. Czyli same KORPORACJE :D. Czyżby korporacyjny chłam zaczął produkować towary po to żeby ludzi truć zgodnie z założonym planem globalnym i marzeniami wujka Billa Gatesa o DEPOPULIZACJI LUDNOŚCI to po pierwsze, a po drugie proponuje ażeby wpie.....talać SYNTETYCZNĄ WOŁOWINĘ? Czyżby oby to nie było to? W żywności żeby tlenek etylenu się znajdował. Co to jest?! Pod bombę te lewackie dziadostwo.

depopulacja.... w każdej postaci. korpo chemia nietykalna.

S
Sędzia Dredd
Prezydent naszego miasta winien być przynajmniej odsunięty od czynności za łamanie Konstytucji RP.
P
Piotr
Cóż za idiotyczny portal. Ten sam artykuł umieszczony siedem (!) razy na jednej stronie. Artykul o obwodnicy Koszalina trzy razy na tej samej stronie, o tym jak mieszka Kożuchowska trzykrotnie, a o tym że nie żyje Charlie Watts dwukrotnie. Doprawdy, dziennikarstwo pełną gębą. Żenujące gp24.pl
k
klientka
"Milka" to sama chemia, nie kupujcie!
M
Mathias Rock
Jak czytam komentarze, to tylko się utwierdzam w przekonaniu, że GP zatrudnia samych debili. którzy nie potrafią przekazać ważnej informacji w inny sposób jak pokazując 177zdjęć. Mnie starczyło cierpliwości na 30 z których dowiedziałem się że jajka są nie zdrowe,
Wróć na i.pl Portal i.pl