GIS ostrzega przed spożywaniem niebezpiecznych dla zdrowia i życia produktów. Zobacz dlaczego zostały one wycofane ze sklepów po decyzji Głównego Inspektora Sanitarnego 18.01.2021
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) regularnie bada produkty dopuszczone do sprzedaży w sklepach i co jakiś czas wykrywa różnego rodzaju nieprawidłowości. Dzięki swoim kontrolom wycofał bardzo dużo szkodliwych dla zdrowia produktów, które wcześniej mogliśmy kupić w naszych sklepach. Oprócz szkodliwej żywności GIS zaleca pozbycie się też niektórych suplementów diety oraz produktów użytku codziennego. Tym razem chodzi o olejek z konopi. Sprawdź, czy nie masz ich w swojej lodówce lub w domu i zapoznaj się z nowymi ostrzeżeniami GIS. Znajdziesz w nich daty ważności niebezpiecznych produktów, które nie spełniały norm i mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Sprawdź koniecznie nowe ostrzeżenia GIS o produktach, których konkretne partie zostały wycofane.
JAKIE PRODUKTY ZOSTAŁY WYCOFANE ZE SKLEPÓW? ZNAJDZIESZ W NASZEJ GALERII
Zalecenia dla konsumentów:
- Nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem.
- W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
GIS wycofuje produkty spożywcze ze sklepów. Wśród nich są ol...
Komunikaty i ostrzeżenia o produktach publikowane są przez GIS cyklicznie. Zawierają one informacje o stwierdzonych niebezpieczeństwach i nieprawidłowościach, mogących być groźne dla naszego zdrowia.
Jaja – co powinieneś wiedzieć?
Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek Salmonella spp. W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach.
Zakup jaj
Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.
Przechowywanie
Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.
Przygotowywanie dań/potraw
- Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
- Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
- Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
- Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
- Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
- Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.
Podawanie posiłków
Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.
Koronawirus – nowe objawy