5/11
Nawet w małych firmach kuchenki mikrofalowej używa się co...
fot. tetjanka/123RF

Kuchnia – mikrofalówka

Nawet w małych firmach kuchenki mikrofalowej używa się co najmniej 30 razy dziennie. Wnętrze urządzenia wprost kipi od życia, bo zwykle pokryte jest resztkami żywności – to głównie skutek podgrzewania posiłków bez przykrycia. W środku jest też ciepło, a mikrofale nie niszczą mikrobów. Na przyciskach mikrofalówki znaleziono 214 bakterii na cal kwadratowy, a na 48 proc. uchwytów drzwiczek test ATP dał wynik powyżej 300 (dla czystej powierzchni jego wartość nie przekracza 25).

6/11
Przeciętna lodówka ma 7850 bakterii na cal kwadratowy,...
fot. Myriams-Fotos/pixabay.com

Lodówka – uchwyty i półki

Przeciętna lodówka ma 7850 bakterii na cal kwadratowy, podczas gdy toaleta – zaledwie 50, ponieważ jest regularnie czyszczona. W domowej lodówce najbrudniejsze miejsca to szuflady na mięso i na warzywa. Urzędują tam bakterie takie jak Salmonella i Listeria, pleśnie oraz grzyby. Produkty te powinny być oddzielone zarówno od siebie, jak i od pozostałej żywności w lodówce, a także od jej półek i ścianek. W firmowej lodówce można mówić o skażeniu całościowym. O ile w domu zalecane jest mycie lodówki raz na 1-2 tygodnie, ta pracownicza powinna być odkażana co 1-2 dni.

7/11
Zlew to najbrudniejsze miejsce zarówno w biurze, jak i w...
fot. balog/pixabay.com

Zlewozmywak – gąbka do zmywania naczyń i dno zlewu

Zlew to najbrudniejsze miejsce zarówno w biurze, jak i w domu. W publicznej kuchni aż dla 75 procent zbadanych kurków w kranach wskaźnik ATP przekraczał 300. Oznaczenie poziomu ATP, czyli trójfosforanu adenozyny, wskazuje na liczbę obecnych bakterii – dla czystej powierzchni wynosi do 25.

Bakterie pokrywają nie tylko kran, ale również dno i ścianki zlewu, dozowniki do mydła i przybory do zmywania. Resztki jedzenia i ciągła wilgoć – to warunki wprost stworzone dla drobnoustrojów. Zbadano, że w odpływach zlewów ATP wynosi ok. 1390. W innym badaniu 75 procent wziętych pod lupę gąbek i ścierek miało w sobie bakterie E. coli, Salmonella i Staphylococcus aureus (gronkowca). Mikroby te gościły na powierzchniach 45 proc. badanych zlewów. Aby się przed nimi chronić, zalecana jest dezynfekcja zlewu i utensyliów 1-2 razy w tygodniu.

8/11
To jedno z najbrudniejszych miejsc w biurze – najważniejszy...
fot. manuelwagner0/pixabay.com

Drukarka i kserokopiarka – przycisk „start”

To jedno z najbrudniejszych miejsc w biurze – najważniejszy przycisk urządzenia do kopiowania i drukowania zamieszkuje aż 1,2 miliarda bakterii zdolnych do namnażania się w przeliczeniu na cal kwadratowy. Dla porównania – na desce klozetowej naliczono ich tylko 3,2 tysiąca.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.

Polecamy

Szukasz pomysłu na wycieczkę pełną legend i widoków? Wybierz się na Zamek Chojnik

Szukasz pomysłu na wycieczkę pełną legend i widoków? Wybierz się na Zamek Chojnik

Nowy Renault Symbioz. Rodzinne auto w segmencie C

Nowy Renault Symbioz. Rodzinne auto w segmencie C

Prezydent wspomina 2 maja przed 1989 r. „Był raczej dniem usuwania barw narodowych”

AKTUALIZACJA
Prezydent wspomina 2 maja przed 1989 r. „Był raczej dniem usuwania barw narodowych”

Zobacz również

Wybrali się rowerami z Berlina do Warszawy. W Dzień Flagi byli w Gorzowie

Wybrali się rowerami z Berlina do Warszawy. W Dzień Flagi byli w Gorzowie

Prezydent wspomina 2 maja przed 1989 r. „Był raczej dniem usuwania barw narodowych”

AKTUALIZACJA
Prezydent wspomina 2 maja przed 1989 r. „Był raczej dniem usuwania barw narodowych”