Program e(X)plory jest prestiżowym festiwalem nauk przyrodniczych. Prace badawcze zgłaszane są z całej Polski, najlepsze są wybierane i oceniane pod różnymi aspektami: temat pracy badawczej, metody badawcze, wpływ na rynek lokalny, zastosowanie. Młodzi badacze są zapraszani do prezentacji swoich wyników badań. Prace są oceniane przez specjalistów, naukowców z różnych dziedzin nauk przyrodniczych i technicznych.
Drużyna młodych naukowców składa się z trójki uczniów: Natalii Nowak z Zespołu Szkół Mechanicznych i Logistycznych, Moniki Kisielewskiej z II Liceum Ogólnokształcącego im. Adama Mickiewicza w Słupsku i Dawida Pogorzalski z ZSI Słupsk. Uczniowie pracowali pod kierunkiem Marcina Kisielewskiego, który jest opiekunem szkolnej grupy zajęć pozaszkolnych Kisiciele, w trakcie których pokazuje młodzieży jak przygotować pyszne i zdrowe kiszone warzywa i owoce. Grupa głównie działa w Zespole Szkół Mechanicznych i Logistycznych w Słupsku.
Uczniowie badali pH kiszonek robionych naturalnymi metodami i porównywali je do kiszonek (kwaszonek) sprzedawanych w sklepach. Badali także, wraz z Sanepidem, przydatność kiszonek do spożycia, kiszonki z kożuchem fermentacyjnym i fermentację mannitową.
POLECAMY NA STREFIE AGRO:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?