Trwa Fine Dining Week. Wydarzenie potrwa do 13 września 2020 r. Autorskie dania przygotowali znakomici szefowie kuchni

Redakcja
Rozpoczął się Fine Dining Week. Wydarzenie potrwa do 13 września 2020 r. Autorskie dania przygotowali znakomici szefowie kuchni
Rozpoczął się Fine Dining Week. Wydarzenie potrwa do 13 września 2020 r. Autorskie dania przygotowali znakomici szefowie kuchni
Tegoroczna edycja festiwalu jest dedykowana utalentowanym szefom kuchni tworzącym dziś tożsamość polskiego haute cuisine oraz rozwijającej się polskiej scenie fine diningowej, która twórczo łączy tradycję z nowoczesnością.

Trwa dziewiąta edycja festiwalu kulinarnego Fine Dining Week. Wydarzenie potrwa do 13 września. Autorskie dania przygotowali znakomici Szefowie Kuchni w myśl motywu przewodniego: sezon na polski fine dining. 5-daniowe menu w festiwalowej cenie 129 zł za osobę to doskonała okazja do poznania nowych miejsc i smaków. Rezerwacji można dokonywać online na stronie www.FineDiningWeek.pl.

Choć fine dining z roku na roku zdobywa kolejne rzesze pasjonatów, istnieje jednak nadal spora grupa gości, dla których wizyta w eleganckiej restauracji to onieśmielające wyzwanie. Silne pozostają stereotypowe przekonania, że eleganckie restauracje fine diningowe to miejsca tylko dla najbardziej zamożnych - serwujące małe porcje, którymi nie można się najeść, ze sztywną atmosferą, wymyślnymi daniami i wysokimi cenami.

Jak jest naprawdę? Najlepiej sprawdzić to samemu podczas trwającego właśnie festiwalu Fine Dining Week. Od 26 sierpnia do 13 września wybitne restauracje jeszcze szerzej otwierają swoje drzwi dla gości - w trakcie festiwalu będzie można skosztować niedostępnego na co dzień menu degustacyjnego, obsługa restauracji opowie o potrawach, składnikach i stosowanych technikach. Letnia edycja Festiwalu przypada na czas pełni plonów, dlatego w menu zagości wiele dań skomponowanych z najlepszych polskich sezonowych produktów – warzyw, owoców i świeżych ziół z ekologicznych upraw i restauracyjnych ogródków.

- Menu festiwalowe powstało z myślą o wakacyjnych podróżach po naszym kraju. Pragniemy, by za sprawą wspomnianej kulinarnej podróży, Goście mieli okazję przenieść się do miejsc, smaków i zapachów, które znają, które pamiętają i które są im z wielu względów bliskie - mówi Arkadiusz Kozłowski, szef kuchni łódzkiej restauracji Quale.

Festiwal trwa od 26 sierpnia do 13 września w 8 regionach Polski: Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Silesii, Szczecinie i Trójmieście. Każdy pełnoletni Gość otrzyma także w prezencie kieliszek Martini Prosecco.

W festiwalu wezmą udział takie restauracje jak m.in.: warszawskie Chianti, Koneser Grill, Oficyna w Pałacu Rozalin, krakowska Unicus, trójmiejska Biały Królik czy Mercato w gdańskim Hiltonie, łódzka Quale, wrocławska Mennicza Fusion, Babinicz w Dworzysku, szczecińska Radisson Renaissance, poznańska Enjoy Restaurant, gliwicka Plado, Dworek New Restaurant z Bielska-Białej. Rezerwacji można dokonywać na stronie www.FineDiningWeek.pl. Warto się spieszyć, gdyż liczba najlepszych stolików jest ograniczona.

Tegoroczna edycja festiwalu jest dedykowana utalentowanym szefom kuchni tworzącym dziś tożsamość polskiego haute cuisine oraz rozwijającej się polskiej scenie fine diningowej, która twórczo łączy tradycję z nowoczesnością.

Polski fine dining ciągle ewoluuje. Nasi lokalni szefowie kuchni wymieniają się pomysłami i prą niesamowicie do przodu. W restauracjach fine diningowych Trójmiasta czuć fantastyczną energię i każda nowa odsłona menu jest kolejnym krokiem naprzód naszej lokalnej sceny restauracyjnej. Coraz śmielej szefowie kuchni eksperymentują z lokalnymi przepisami i odkrywają na nowo bogactwo polskich lasów i łąk – komentuje Marcin Oziębły, Front of House Manager, Biały Królik.

Festiwal odbywa się w duchu filozofii #RespectFood stworzonej przez jednego z najlepszych szefów kuchni na świecie Massimo Botturę, który odwiedził festiwal w zeszłym roku. RestaurantClub jako organizator wydarzenia kontynuuję tę misję w ramach trwającej kampanii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie jedzenie w restauracjach ograniczone jest do minimum.

"O winie słów kilka". Niezwykła podróż z najlepszymi sommmelierami

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie