Trujące grzyby w Polsce, które łatwo pomylić z jadalnymi. Uwaga! Ich spożycie to zagrożenie dla życia

JK
Yarygin / Getty Images
Zbieranie grzybów to dla wielu relaks, sposób na obcowanie z naturą i czysta przyjemność. Zanim jednak wyciągniemy kozik z kieszeni, musimy upewnić się co do gatunku napotkanych okazów. Niektóre grzyby jadalne są na tyle charakterystyczne, że trudno je z czymkolwiek pomylić. Niestety istnieją wyjątki, które mogą przyczynić się do tragedii. Które gatunki grzybów trujących łatwo pomylić z jadalnymi? Sprawdź w galerii.

Trujące grzyby, które łatwo pomylić z jadalnymi

Grzyby niebezpieczne dla życia i zdrowia ludzkiego dzielą się na dwie podgrupy:

  1. trujące,
  2. śmiertelnie trujące.

Szczególnie groźne są te drugie, gdyż to one uszkadzają wątrobę, nerki i inne narządy, co w efekcie może doprowadzić do śmierci.

Udając się na grzybobranie należy zachować szczególną ostrożność i nigdy nie zbierać grzybów, co do których nie mamy stuprocentowej pewności. Wiele spośród śmiertelnie trujących okazów jest niezwykle podobnych do tych jadalnych. Które grzyby najłatwiej jest pomylić?

  • trującego muchomora zielonawego, jadowitego lub plamistego z jadalną czubajką kanią,
  • trującą piestrzenicę kasztanowatą ze smardzem,
  • trującego zasłonaka rudego z rydzem.

Wykaz śmiertelnie trujących grzybów, które można spotkać w Polsce i łatwo pomylić z jadalnymi, znajduje się w galerii.

Cenne właściwości grzybów. Dlaczego warto włączyć je do diety?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie