Tradycyjny stół wigilijny z siecią Kaufland

Materiał informacyjny
Wieczór wigilijny to dla większości Polaków jeden z ważniejszych i bardziej uroczystych momentów w roku. Długo wyczekiwana, spożywana w rodzinnym gronie kolacja wigilijna, poprzedzona uroczystym dzieleniem się opłatkiem i życzeniami, składa się z wielu potraw, z których większość nie znajduje się na świątecznym stole przypadkowo. Poznaj historię tradycyjnych wigilijnych dań z siecią Kaufland.

Tradycyjnie do świątecznej wieczerzy należy usiąść po pojawieniu się na niebie pierwszej gwiazdy, która ma symbolizować tę betlejemską, wyznaczającą drogę do stajenki, w której narodził się Zbawiciel. Liczba potraw znajdująca się na wigilijnym stole kiedyś zależała od regionu, pochodzenia i sytuacji materialnej – w biedniejszych rodzinach spożywano pięć lub siedem dań, a wśród tych bogatszych – jedenaście lub trzynaście. Znane nam dziś dwanaście potraw rozpowszechniło się na przełomie XIX i XX wieku [1]

Zupy

Barszcz, który podajemy na wigilijnym stole jest zupą postną, gotowaną na włoszczyźnie, kwasie buraczanym i grzybach, oczywiście bez mięsa. Znany był już w średniowieczu, a docenia się go nie tylko za wyjątkowy smak, lecz także właściwości zdrowotne. Tradycyjnym dodatkiem do barszczu są uszka, najczęściej z grzybowym farszem w środku. Buraki spożywane w Wigilię mają gwarantować długowieczność i urodę.

Zupa grzybowa jest równie popularna, co barszcz. Bardzo aromatyczna, mimo tego, że też gotowana bez ciężkich dodatków, głównie na warzywach i suszonych grzybach. Podawana jest często z makaronem lub łazankami.

Dodatek maku

Mak jest składnikiem bardzo wielu potraw wigilijnych, ze względu na smak oraz na przesąd, że spożywanie go gwarantuje bogactwo, dostatek i pomyślność na cały kolejny rok. Z maku sporządza się więc rozmaite desery – makowce, kluski czy strucle. Jednak głównym daniem reprezentującym ten składnik wigilijnej kolacji jest kutia – potrawa wywodząca się z Kresów i ciesząca się największą popularnością we wschodnich regionach Polski. Kiedyś robiono ją z pszenicy i śmietany, dziś oprócz maku dodaje się do niej również kandyzowane owoce, orzechy oraz miód – symbol radości i pomyślności.

Dania z kapusty

Kapustę znajdziemy nie tylko w pierogach, uszkach, pasztecikach i krokietach. Podaje się ją również duszoną z grochem i grzybami, natomiast sok z kiszonej kapusty jest kwaśnym dodatkiem do wigilijnych zup. Ta popularność kapusty na świątecznym stole wzięła się z tego, że symbolizowała siłę i zdrowie - poprawiała trawienie i dostarczała wielu witamin.

Ryby

Obecność ryb na wigilijnym stole ma oczywiście związek z tradycją chrześcijańską, według której ryba jest symbolem Jezusa i uznawana jest za znak jego pierwszych wyznawców [2]. Ponadto w poprzednich wiekach ryby były dużo tańsze i doceniane dużo mniej niż dzisiaj, dlatego – w odróżnieniu od mięsa – uznane zostały za danie postne. Są podawane na wiele sposobów, w zależności od gatunku i tradycji domu – mogą być smażone, gotowane, wędzone, z dodatkiem śmietany, octu lub „po grecku”.

Wigilijne potrawy z siecią Kaufland

W sklepach Kaufland znajdziemy składniki na tradycyjne wigilijne potrawy, które goszczą na świątecznych stołach. W najnowszej ofercie znajdziemy np. łososia norweskiego wędzonego na gorąco marki własnej Exqusit za 5,99 zł za 100 gramów, filety śledziowe w sosie firmy Lisner za 5,99 zł za 280 gramów, rybę po grecku firmy Dega za 5,49 zł za 500 gramów. Do wigilijnego barszczu proponujemy gotowe uszka firmy Virtu za 3,99 zł za 400 gramów. Podczas pieczenia ciast przyda się również miód od Roztoczańskiego Związku Pszczelarzy za 24,99 za kilogram, masę makową z firmy Bakalland za 5,95 zł za 850 gramów, rodzynki sułtańskie za 4,99 za 100 gramów, migdały w płatkach za 12,99 za 100 gramów lub żurawina suszona za 9,99 za 400 gramów.

[1] https://www.polskatradycja.pl/folklor/swieta/zimowe/26-zwyczaje-wigilijne.html
[2] https://pl.aleteia.org/2017/12/24/dlaczego-w-wigilie-jemy-ryby-mini-slownik-religijny-ktory-wyjasnia-swiateczne-symbole/

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie