5/11
Żur z białą kiełbasą i chrzanem...
fot. arc

Przepisy na Wielkanoc: Żur z bałą kiełbasą i chrzanem

Żur z białą kiełbasą i chrzanem

Składniki na zakwas na żur: mąka żytnia, gorąca woda, czosnek, kromka chleba razowego

Przygotowanie zakwasu: Gorącą wodą zalewamy mąkę żytnią - dokładnie mieszając, dodajemy 4 ząbki pokrojonego czosnku. Na samym końcu kromkę razowego chleba. Zostawiamy wszystko na około tydzień.

Przygotowanie zupy: Gdy kwasek na żur będzie gotowy, możemy przygotować zupę. Gotujemy wywar na wędzonce z dodatkiem białej kiełbasy. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem, dodajemy 4 ziarnka ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Po ugotowaniu wywaru czas wyjąć wędzonkę oraz białą kiełbasę, następnie wlewamy zakwas z żuru plus 2 łyżki tartego chrzanu. Gotujemy wszystko ok 5-10 minut. W osobnym garnku gotujemy jaja. Na talerz nakładamy pokrojoną w paski wędzonkę i białą kiełbasę, dodajemy ćwiartki jajka, zalewamy żurem.

PRZEGLĄDAJ PRZEPISY NA KOLEJNYCH KARTACH:














6/11
PRZEPISY NA WIELKANOC 2021: Przygotuj pyszne potrawy...

PRZEPISY NA WIELKANOC 2021: Przygotuj pyszne potrawy wielkanocne



PRZEGLĄDAJ PRZEPISY NA KOLEJNYCH KARTACH:














7/11
Sałatka jajeczna z pieczarkami...
fot. arc

Przepisy na Wielkanoc: Sałatka jajeczna

Sałatka jajeczna z pieczarkami

Składniki: 8 jaj 100 g pieczarek 1 bulionetka domowa warzywna Knorr 100 g sera żółtego, najlepiej typu gouda 100 g groszku zielonego 1 łyżka majonezu 1 pęczek szczypiorku 15 g jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Podobnie jak jajka pokrój żółty ser. Oczyść pieczarki, następnie pokrój w paski i sparz w gorącej wodzie. Nie musisz ich obierać. Umyj i poszatkuj szczypiorek. Do bulionetki Knorr dodaj dwie łyżki gorącej wody i wymieszaj, a następnie połącz z jogurtem, majonezem oraz dopraw sos do smaku. Wszystkie wyżej wymienione składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.

PRZEGLĄDAJ PRZEPISY NA KOLEJNYCH KARTACH:















8/11
Królik w rozmarynie...
fot. arc

Przepisy na Wielkanoc: Królik

Królik w rozmarynie
Składniki: królik, masło, świeży rozmaryn, śmietana 30 proc, sól, pieprz, do smaku białe wino

Przygotowanie: Królika kroimy na części, dzień wcześniej moczymy w mleku,
następnie podsmażamy na maśle.
Później wrzucamy pokrojoną w plasterki włoszczyznę, świeży rozmaryn i dusimy do miękkości, pod koniec duszenia
podlewamy białym winem i śmietaną.
Podajemy z kluskami śląskimi i marchewką z groszkiem.



PRZEGLĄDAJ PRZEPISY NA KOLEJNYCH KARTACH:














Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Wielka flaga na wieży spadochronowej w Katowicach. Dzień Flagi w parku Kościuszki

Wielka flaga na wieży spadochronowej w Katowicach. Dzień Flagi w parku Kościuszki

Akademia Onkologiczna w szpitalu wojewódzkim na Parkitce w Częstochowie

Akademia Onkologiczna w szpitalu wojewódzkim na Parkitce w Częstochowie

Obchody Święta Flagi Rzeczypospolitej Polskiej w Katowicach

Obchody Święta Flagi Rzeczypospolitej Polskiej w Katowicach

Zobacz również

Opuszczona wędzarnia ryb w Śląskiem – po dawnej świetności nie ma już śladu ZDJĘCIA

Opuszczona wędzarnia ryb w Śląskiem – po dawnej świetności nie ma już śladu ZDJĘCIA

Porównanie składów Pogoni i Wisły. Kto lepiej wygląda na papierze przed finałem?

Porównanie składów Pogoni i Wisły. Kto lepiej wygląda na papierze przed finałem?