5/10
Żurek...
fot. Wojciech Wojtkielewicz

Żurek

To jedna z potraw, które podaje się na obiad. Tradycyjny żurek wielkanocny przygotowuje się z białej kiełbasy oraz jajek. Niezbędne są również przyprawy, takie jak liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek.

6/10
Babka wielkanocna...
fot. Wojciech Wojtkielewicz

Babka wielkanocna

To ciasto, które pojawia się w większości polskich domów. Zazwyczaj przygotowuje się piaskową, ale coraz większą popularnością cieszy się babka cytrynowa. Polana czekoladą stanowi idealny wielkanocny deser.

7/10
Pasztet...
fot. Wojciech Wojtkielewicz

Pasztet

Idealny pasztet powinien być zwarty i łatwy w krojeniu. Wilgoć zapewni mu właściwa ilość tłuszczu. Alternatywą dla osób niejedzących mięsa jest pasztet przygotowany z warzyw. Wykorzystać do niego można ciecierzycę, fasolę oraz soczewicę.

8/10
Baranek...
fot. Wojciech Wojtkielewicz

Baranek

Wielkanocny baranek z masła to obowiązkowe wyposażenie święconki. Dawniej robiono go z wosku, ciasta oraz marcepanu. Do zrobienia baranka z masła niezbędna jest foremka.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Wielka feta na Narodowym. Tak cieszyli się wiślacy podczas ceremonii dekoracji

Wielka feta na Narodowym. Tak cieszyli się wiślacy podczas ceremonii dekoracji

Powodzie nie ustają. Do kraju zbliża się cyklon – ZDJĘCIA

Powodzie nie ustają. Do kraju zbliża się cyklon – ZDJĘCIA

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

Zobacz również

Wszystkie oprawy z finału Pogoń - Wisła. Która najlepsza?

Wszystkie oprawy z finału Pogoń - Wisła. Która najlepsza?

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale