Tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie. Przepisy na proste potrawy wigilijne. Ile potraw na wigilie?

Tradycyjnie na wigilijnym stole powinno być 12 potraw
Tradycyjnie na wigilijnym stole powinno być 12 potraw Fot: Adam Wojnar
Tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie. Na wigilijnym stole powinno być, według tradycji, dwanaście potraw. Jakie potrawy na wigilię są najpowszechniejsze? Pierogi, zupa grzybowa, karp? Jakie potrawy na wigilię są najpopularniejsze w różnych regionach Polski? Bez jakiego dania nie wyobrażacie sobie swojej wigilii?

Tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie

Tradycja mówi, że na wigilijnym stole powinno być dwanaście potraw. Jakie potrawy na wigilię są najpowszechniejsze? Pierogi, zupa grzybowa, karp? Jakie tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie są najpopularniejsze w różnych regionach Polski? Bez jakiego dania nie wyobrażacie sobie swojej wigilii?

12 potraw wigilijnychZUPA RYBNA Z KARPIAPotrzebujesz:1 głowa karpiaokrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogonkawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia1 duża marchewka½ pietruszki1/8 selerasólszczypta utartej gałki muszkatołowej2 łyżki pokrojonego koperkusok z cytryny4 szklanki wody½ słodkiej śmietanki3 łyżeczki mąkiSzczypta kurkumy1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )Przygotowanie: Oczyścić głowę karpia ( usuwając oczy , krew , mięso ze skrzeli ) .Umyć dokładnie mięso ryby . Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka . Dodać warzywa . Lekko osolić ( ok. ½ łyżeczki ).Gotować na małym gazie 40 minut . Przecedzić .Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut .W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba , skrzeli i ogona i włożyć do zupy. Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować. Dodać do zupy śmietankę , makaron . Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem , odrobiną maggi , szczyptą utartej gałki muszkatołowej .Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor.Przepis pochodzi z portali mojegotowanie.plPrzeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:

12 potraw wigilijnych: oto sprawdzone przepisy na pyszne i t...

Ryba po grecku, pierogi, zupa grzybowa, barszcz z uszkami… - ulubione potrawy na wigilię gwiazd

Agencja TVN/x-news

Ile potraw na wigilie?

Niestety najczęściej tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie nie należą do najbardziej dietetycznych. Każdy, kto przez cały rok uważa na to co je, w święta musi być przygotowany na to, że tych kalorii będzie nieco więcej. Ile kalorii mają wigilijne potrawy?

Ile kalorii mają tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie?

  • keks z bakaliami (100g) - 384 kcal
  • lukrowane pierniczki (100g) - 350 kcal
  • jabłecznik na kruchym cieście (100g) - 348 kcal
  • śledzie w oleju (100g) - 300 kcal
  • karp smażony (100g) - 260 kcal
  • kutia (100g) - 250 kcal
  • szklanka kompotu z suszu - 200 kcal
  • talerz barszczu z uszkami - 230 kcal
  • talerz zupy grzybowej zabielanej - 175 kcal
  • kapusta z grzybami (100g) - 80 kcal
  • pierogi z kapustą (100g) - 170 kcal
  • karp w galarecie z warzywami (100g) - 137 kcal
  • sałatka jarzynowa z majonezem (100g) - 240 kcal
  • bigos (100g) - 112 kcal

Agencja TVN/x-news

Potrawy na wigilię - jak przygotować rybę po grecku?
PRZEPISY ŚWIĄTECZNE: RYBA PO GRECKU [PRZEPIS, JAK ZROBIĆ?]

12 potraw wigilijnychZUPA RYBNA Z KARPIAPotrzebujesz:1 głowa karpiaokrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogonkawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia1 duża marchewka½ pietruszki1/8 selerasólszczypta utartej gałki muszkatołowej2 łyżki pokrojonego koperkusok z cytryny4 szklanki wody½ słodkiej śmietanki3 łyżeczki mąkiSzczypta kurkumy1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )Przygotowanie: Oczyścić głowę karpia ( usuwając oczy , krew , mięso ze skrzeli ) .Umyć dokładnie mięso ryby . Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka . Dodać warzywa . Lekko osolić ( ok. ½ łyżeczki ).Gotować na małym gazie 40 minut . Przecedzić .Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut .W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba , skrzeli i ogona i włożyć do zupy. Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować. Dodać do zupy śmietankę , makaron . Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem , odrobiną maggi , szczyptą utartej gałki muszkatołowej .Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor.Przepis pochodzi z portali mojegotowanie.plPrzeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:

12 potraw wigilijnych: oto sprawdzone przepisy na pyszne i t...

lena

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl